Spiritualitate

Ce să nu faci de Sânziene, zi în care se prind vrăjile și blestemele

Pe 24 iunie, creștinii sărbătoresc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, zi cunoscută ca Ziua Sânzienelor. În noaptea de Sânziene vrăjile, farmecele și blestemele se prind.

În Ardeal, sărbătoarea e cunoscută sub denumirea de Sânziene, iar în Muntenia și Oltenia se numește Drăgaica.

Ce să nu faci de Sânziene:

Nu te pune rău cu Sânzienele. Uite ce NU AI VOIE SA FACI!

1. Nu uita de persoanele decedate. Este ziua în care rugăciunile pentru cei morți sunt cele mai puternice.

2. Creștinii care se roagă la moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava cred că vor scăpa de necazuri și boli.

3. Tradiția spune că Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie. Ele împart rod holdelor și le ajută pe femeile căsătorite să rămână însărcinate.

4. Oamenii strâng buchete de sânziene și le împletesc în coronițe. Coronițele trebuie aruncate pe acoperișul caselor. Se zice că omul pe a cărei casă se află o coroniță din sânziene va trăi mult.

5. De Sânziene nu e bine să speli haine și nici să faci curățenie. Muncile făcute în casă aduc multe necazuri și primejdii din cele neștiute.

6. Nu e bine să juri strâmb sau să promiți lucruri de care știi că nu te poți ține.

7. Nu ieși în pădure în noaptea de 23 spre 24 iunie. Ielele pot apărea, iar cei care le văd rămân muți sau orbi.

8. Nu este bine să te rogi pentru necazul altuia sau să dorești răul cuiva. Se zice că pedepsele vor fi îngrozitoare și ele vin din partea Diavolului.

9. Nu ai voie să te cerți cu lumea. Cei care se ceartă vor avea parte numai de conflicte și boli.

Nu te pune rău cu Sânzienele. Uite ce NU AI VOIE SA FACI!

Sânzienele sunt făpturi miraculoase, motiv pentru care oamenii se temeau de răzbunarea lor. Uite ce nu ai voie să faci în această zi.

Conform legendelor, Sânzienele sunt fete extrem de frumoase, ce trăiesc prin păduri și câmpii. În noaptea de Sânziene, acestea se prin în horă, iar dansul lor conferă plantelor proprietăți miraculoase, de vindecare a bolilor oamenilor. Tocmai din acest motiv, femeile merg la strâns de plante pentru leac abia după această sărbătoare.

Totodată, Sânzienele au puterea de a da rod câmpului, femeilor căsătorite și animalelor, apărând totodată semănăturile de grindină.

Pe cât sunt de darnice, pe atât sunt de răzbunătoare pe cei care nu le sărbătoresc corespunzător. Din acest motiv, țăranii evită să meargă pe câmp în această zi mare, de teamă că acestea își vor vărsa ura asupra lor și vor trimite furtuni și grindină peste ogoare.

În plus, Sânzienele se vor răzbuna și pe femeile care nu le cinstesc și muncesc grădina sau fac diferite treburi gospodărești, pocindule gura. Nici bărbații care au jurat strâmb sau care au făcut diferite fapte rele nu scapă azi de puterea personajelor mistice.

Pentru a le îmbuna, fetele mari merg să culeagă flori de sânziene de pe câmp, din care vor împleti cununi pe care le aruncă peste casă. Dacă Sânzienele sunt bune și coronițele se vor prinde de horn sau îl vor atinge, atunci fetele se vor cununa în cel mai scurt timp.

Băieții din sat se adună la un loc și străbat fiecare casă, purtând flori de sânziene la pălării. Doar așa personajele cu puteri supranaturale vor fi fericite și vor aduce belșugul în fiecare gospodărie.

Dacă vor considera că nu au fost cinstite corespunzător, Sânzienele se vor supăra groaznic și le vor întrece chiar și pe Iele sau Rusalii, suratele lor, motiv pentru care fiecare dintre noi trebuie să cinstim corespunzător această zi mare.

SANZIENELE – SUPERSTITIE SI TRADITII

Share
Scris de
Adrian Vrauko
Stiri Despre 24 iuniesanziene