Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este cunoscut in popr si sub numele de postul lui Sampetru. In general est eun post scurt si foarte usor de tinut. Acesta a fost randuit de Biserica Ortodoxa in cinstea celor doi mari sfinti si are o durata variabila. Sfintii Petru si Pavel sunt praznuiti in fiecare an la data de 29 iunie, iar inceputul postului se stabileste in functie de data Pastelui din acel an.
Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel incepe intotdeauna in lunea dupa Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminica dupa Rusalii – Pogorarea Sfantului Duh. Pentru a stabili foarte usor durata acestui post se calculeaza zilele de la Inviere pana la data de 3 mai. Cate zile sunt, atatea are si postul. In acest an este foarte scurt, avand o durata de numai doua zile.
Citește aici: Ce să nu faci de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Obiceiul care atrage blestemele
In acest post sambata si duminica se mananca peste. Este dezlegare la peste si in ziua de 24 iunie cand se praznuieste nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Daca sarbatoarea celor doi sinfti apostoli cade in zile de miercuri (cum este cazul in acest an) sau vineri se face dezlegare la peste, vin si ulei.
In vechime postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel era cunoscut si sub numele de Postul Cincizecimii. El a fost atestat pentru prima oara in secolul al IV lea, in Constitutiile Apostolice. Informatii ulterioare despre el apar in scrierile sfantului Atanasie cel Mare si ale lui Leon cel Mare. Desi la inceput era tinut numai in cercurile monahale, acest post a fost adoptat foarte rapid si in randurile credinciosilor.
Traditii si Obiceiuri. Ce sa nu faci in Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
Credinciosii trebuie sa se abtina de la multe lucruri, nu doar de la mancarea de dulce. In aceasta perioada, ei trebuie sa-i ceara iertare lui Dumnezeu pentru pacatele lor, sa mearga mai des la biserica, sa se impace cu persoanele certate si sa ii ierte pe cei care le-au gresit. Nu in ultimul rand, oamenii trebuie sa se abtina de la placerile trupesti, pentru ca, spun clericii, acestea dau nastere pacatului.
Acest articol a fost actualizat la: 28 iunie 2019 22:35