Ce să nu faci de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Obiceiul care atrage blestemele

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt praznuiti in fiecare an la data de 29 iunie.

Ce să nu faci de Petru și Pavel

Aceasta zi este cunoscuta in popor si sub numele de SanPetru de Vara si aduce cu ea o multime de traditii, obiceiuri si superstitii pe care oamenii le respecta inca din cele mai vechi timpuri. Majoritatea acestor traditii se pastreaza in totalitate in zonele rurale.

Aceasta sarbatoare marcheaza inceputul secerisului, dar si mijlocul verii. Oamenii considera ca Sfantul Petru este stapan peste soare si peste ploi si arunca grindina peste pamant.

Pentru a nu face pagube mari crestinilor, traditia spune ca el fierbe grindina trei zile inainte de a o arunca pe ogoare. Cand se aud tunetele inaintea furtunii se spune ca Sfantul Petru a pus grindina la fiert.

De Sfintii Apostoli Petru si Pavel nu se fac treburi in gospodarie si nici la camp. Se spune ca femeile care torc astazi nu pot sa dea colaci de pomana, pentru ca acestia se intorc.

In majoritatea regiunilor tarii astazi se da de pomana mancare gatita, dar si vase mari din lut cu apa. Se spune ca in acest fel mortii nu flamanzesc si nici nu inseteaza pe lumea celalta.

Cei care fac munci agricole in aceasta zi nu vor avea parte de rod bun si grindina se va abate asupra ogoarelor lor.

Femeile vaduve nu trebuie sa manance mere pana la Sfantul Ilie daca vor sa fie sanatoase pe tot timpul anului.

In unele zone din tara merii nu se scutura pana la aceasta data, pentru ca ogoarele sa fie protejate. Cine se spala cu apa atunci cand conta cocosul va scapa de pistrui.

Share
Scris de
Ioan Adi