Sfânta Cuvioasa Parascheva este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 octombrie, când la Iași are loc marele pelerinaj. Anul acesta, autoritățile au luat o decizie fără precedent, iar pelerinajul a fost anulat. Merg la raclă numai credincioșii care au buletin de Iași. În alți ani, pe vremea asta, zeci de autocare cu pelerini din întreaga țară se îndreptau către capitala Moldovei. Contextul epidemiologic a schimbat total situația, iar evenimentele programate pentru sărbătorile Iașului au fost anulate.
Sfânta Cuvioasa Parascheva a trăit pe pământ în prima jumătate a veacului al XI-lea. Prima învățătură în limba română despre viața sfintei o găsim în „Cartea românească de învățătură” a mitropolitului Varlaam al Moldovei, Iași, 1643.
Cuvioasa Parascheva s-a născut în Epivata, în apropiere de Constantinopol, care era atunci capitala Imperiului Bizantin. A fost crescută de părinții ei în frica de Dumnezeu, în post și rugăciune. Când avea 10 ani, în timp ce se afla la biserică, la Sfânta Liturghie, a auzit cuvântul Evangheliei.
„Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34).
Atât de profunde au fost aceste cuvinte pentru mintea și sufletul ei, încât și-a strâns toate hainele și le-a dat săracilor. A fost certată de către părinți, dar nu i-a păsat.
De altfel, toată averea pe care a moștenit-o de la părinți, a donat-o săracilor și a plecat de acasă din dorința de a-și petrece restul vieții în locurile binecuvântate de viața pământească a Mântuitorului. După ce a văzut Ierusalimul s-a așezat într-o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului.
La vârsta de 25 de ani, un înger i-a spus în vis, să se reîntoarcă în locurile părintești, ceea ce a și făcut.
„Să lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.
N-am altă nădejde, n-am alt acoperământ. Tu-mi fii îndreptătoare, tu-mi fii folositoare… Că până am umblat în pustie pe tine te-am avut ajutor, iar acum, dacă m-am întors în lume, îndreptează-mă până la sfârșitul vieții mele, că altă nădejde nu am”.
Sfânta Cuvioasa Parascheva a fost îngropată ca o străină. Se spune că un marinar a murit pe o corabie și trupul i-a fost aruncat în mare. Valurile l-au adus la țărm, iar un sihastru care trăia acolo a rugat pe niște creștini să-l îngroape după rânduiala creștinească.
Săpând deci o groapă, „aflară trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputred și plin de mireasmă”. Cu toate acestea, au pus alături de ea și trupul corăbierului, cel rău mirositor.
Conform Doxologia, în noaptea următoare, unuia din creștinii care săpaseră groapa, cu numele Gheorghe, i s-a arătat în vis o împărăteasă, șezând pe un scaun luminat și înconjurată de mulțime de îngeri. Unul dintre îngeri l-a luat de mână, l-a ridicat și i-a zis:
„Gheorghe, pentru ce n-ați socotit trupul Sfintei Parascheva? Nu știți că Dumnezeu a iubit frumusețea ei și a vrut să o proslăvească pe pământ?”
Împărăteasa pe care o văzuse în vis și care nu era alta decât Cuvioasa Parascheva i-a poruncit să ia degrabă trupul ei și să-l așeze undeva, într-un loc de cinste.
Astfel, trupul Cuvioasei Parascheva a fost luat din mormânt și așezat în Biserica Sfinții Apostoli din Epivata. La scurt timp au început să aibă loc vindecări și minuni pentru cei care se rugau la moaștele Cuvioasei.
După ce au stat în Biserica Sfinții Apostoli din Epivata vreme de vreo două sute de ani, din cauza evenimentelor politice, cinstitele moaște ale Sfintei Parascheva au fost strămutate în mai multe locuri.
După 120 de ani ele au cunoscut ultima strămutare, de data aceasta spre pământul românesc. Generalizarea cultului Sfintei Cuvioase Parascheva s-a făcut în Catedrala mitropolitană din Iași, la 14 octombrie 1955, în prezența a numeroși ierarhi români, precum și a unor reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Rusă și Bulgară.
În 2020, pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Catedrala Mitropolitană din Iași a fost anulat. Curtea Mitropoliei este împânzită de polițiști și jandarmi care îi legitimează pe credincioși. Au voie să meargă la raclă numai cei care au buletin de Iași. Este o măsură fără precedent pe care autoritățile au luat-o în contextul în care numărul de infectări cu noul virus a explodat la Iași.
Astfel, se încearcă limitarea răspândirii virusului. Masa pentru pelerini, pe care autoritățile din Iași o organizau în fiecare an de hramul Cuvioasei Parascheva, a fost anulată.
Credincioșii din celelalte localități din țară, care veneau cu autocarele la moaștele Sfintei Parascheva, sunt nevoiți să stea acasă. Au primit interzis să participe la pelerinajul din acest an.
Și concertul tradițional din data de 14 octombrie, din fața Palatului Culturii, a fost anulat.