Spiritualitate

Cine au fost, de fapt, Sfinții Constantin și Elena

Pe 21 mai, toți credincioșii, catolici sau ortodocși, îi sărbătoresc pe Sfinții Constantin și Elena. Această sărbătoare are o însemnătate aparte pentru toți oamenii, care o tratează așa cum se cuvine. Datorită Sfinților Împărați, creștinismul a devenit religie permisă, jertfele sângeroase au fost permise, iar duminica a fost stabilită zi de odihnă în Imperiul Roman. În această zi importantă, creștinii sunt atenți la ceea ce fac și țin cont de anumite tradiții și obiceiuri. În plus, puțini știu cine au fost cu adevărat cei doi sfinți și ce rol important au jucat în cadrul creștinismului.

Cine au fost, de fapt, Sfinții Constantin și Elena

Constantin cel Mare a devenit impăratul întregului Imperiu Roman după înfrângerea lui Maxențiu și a lui Licinius. Înainte de aceste eveniment, Constantin a avut o revelație: i s-a arătat în vis crucea lui Hristos pe cer, sub forma unor stele luminoase şi deasupra ei scria în latină că în acel semn va învinge. Hristos i-a spus că îl va birui pe împăratul Ma­xenţiu – care se purta rău cu creştinii – dacă va însemna ostaşii cu acel semn. Când s-a trezit, împăratul a ordonat ca pe coifurile şi pe armele soldaţilor să fie făcut semnul crucii şi monograma lui Iisus Hristos. Astfel, cu o armată de 20.000 de soldaţi a învins oastea de 150.000 a lui Maxenţiu. Acest lucru poate fi dovedit și in zilele noastre. Pe Arcul de Triumf al lui Constantin cel Mare, care se păstrează la Roma, stă inscripționat „instinctu divinitatis” (prin inspirație divină).

Printre meritele lui Constantin cel Mare se numără convocarea primului Sinod Ecumenic. Sinodul s-a petrecut la Niceea, aproape de locul pe care împă­ratul a ridicat cetatea care îi poartă nu­mele, Constantinopol, în anul 325.

Constantin le-a restituit averile creştinilor persecutaţi şi a creat cadru legal pentru a fi îngrijiţi bătrânii, orfanii şi săracii. De asemenea. a dat legi care încurajau familia, întăreau căsă­to­ria şi pedepseau adulterul şi violul. Un alt lucru important: a in­terzis practica uciderii copiilor, care era una răspândită printre romanii păgâni care o vedeau drept ofrandă adusă zeilor.

Sfinții Constantin și Elena- rolul mamei sale în creștinism

Împărăteasa Elena este tipul de mamă care își crește copiii sub influența creștinismului. La fel ca fiul său, a fost marcată de existența Sfintei Cruci. Aceasta a avut un rol aparte pentru ea, drept pentru care mers la Ierusalim pe urmele Mântuitorului, pentru a afla unde este crucea pe care a fost răstignit Domnul Hristos. Aflând-o pe Golgota, tot poporul s-a bucurat pentru această aflare a sfintei cruci la 14 septembrie 326, iar împărăteasa credincioasă a ridicat acolo biserică.

Elena a fost ctitorul a mai multe biserici, bazându-se pe finanțe proprii. Prin truda și efortul ei, a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem precum și pe cea din Nazaret.

Sfinții Constantin și Elena sunt reprezentați întotdeauna alături de o cruce, ceea ce arată însemnătatea pe care a avut-o în viața lor.

 

 

Acest site foloseste cookies.

Read More