Connect with us
Două lucruri interzise complet în Joia Albă. Nu face asta!

Spiritualitate

Două lucruri interzise complet în Joia Albă. Nu face asta!

Joia Albă din Săptămâna Luminată este o zi importantă, zi de sărbătoare, de care se leagă o serie de obiceiuri, dar și tradiții și superstiții din popor. Se spune că dacă nu ții cont de niște lucruri în Joia Albă, poți atrage ghinionul de partea ta și a familiei pentru tot restul anului.

Ce nu se face în Joia Albă, sub nicio formă

În Joia Albă nu se muncește! Dacă ești genul de persoană care respectă tradiția și ține cont de obiceiuri și superstiții, ei bine află că mâine nu este bine să muncești. Nu sunt acceptate nici treburile casnice, nici cele din gospodărie, sau muncile câmpului. Femeile nu au voie să spele, să calce și să coase. Cine nu respectă asta va avea un an greu, plin de ghinioane.

Citește și Calendar ortodox mai 2021. Cele mai importante sărbători

O altă superstiție spune că în Joia Albă nu se pleacă la drum lung. Dacă ții cont de superstiții și ți-ai programat o plecare undeva chiar în Joia Albă, află că nu este bine să pleci la drum lung în această zi. Tradiția populară spună că cine pleacă azi la drum se va rătăci și nu va ajunge la destinație. Mai mult decât atât se spune că nici nu va mai găsi drumul spre casă.

În Bucovina, în Joia Albă nu se lucrează pentru ca gospodăriile să fie ferite de nenorociri.

Paștele Țiganilor în Joia Verde

La rromii din comuna Gulia, satul Dolhasca, Joia Albă se numește Joia Verde și este ziua în care se sărbătorește Paștele. În prima zi de joi de după Învierea Domnului se sărbătorește Paștele Țiganilor.

Potrivit Evenimentul.ro, pentru ei, Joia Verde este prilej de distracție și voie bună, zi în care se reunește familia extinsă și vin acasă cei plecați peste hotare.

Femeile se pregătesc cum se cuvine pentru Paștele Țiganilor, prepară tot felul de bucate tradiționale, mâncăruri alese și se îmbracă cu ținute de petrecere. De pe masa de sărbătoare nu lipsesc pasca, ouăle roșii și cozonacul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top