Connect with us
Legenda Dragobetelui. Ce nu știai despre ziua de 24 februarie

Spiritualitate

Legenda Dragobetelui. Ce nu știai despre ziua de 24 februarie

Dragobetele este una dintre cele mai așteptate sărbători. La români, Dragobete este ziua îndrăgostiților, ziua în care oamenii de toate vârstele, care se iubesc, își arată sentimentele așa cum știu ei mai bine. De această sărbătoare se leagă o mulțime de legende, care mai de care mai interesante. Află cine a fost Dragobete și de unde au pornit aceste obiceiuri de care românii țin cont pe 24 februarie.

Cine a fost, de fapt, Dragobete

La început, se spune că Dragobete se numea, de fapt, Dragomir, ce simboliza zeul iubirii și era fiul Babei Dochiei. Tot în trecut, se spunea despre el că iubea animalele și oficia din ceruri căsătorii între necuvântătoare.

Dragobete mai era numit în vremurile cele mai vechi și ”Cap de Primăvară” sau ”Cap de Vară”. Oamenii credeau despre el că este Cupidon, zeul iubirii din mitologia romană și așteptau să le iasă în cale pentru a-i spune acestuia pe cine iubesc, după care el să le vină în ajutor și să-i ajute să-și împlinească iubirea.

Un alt nume al său era ”Năvalnicul”. Dragobete era un bărbat frumos, care le făcea pe fete să se îndrăgostească de el iremediabil, fiind dispuse să facă orice pentru a-l avea. Până la jumătatea secolului al XX-lea, Dragobete era sărbătorit pe 24 şi 28 februarie sau pe 1 şi 25 martie. Se spune că data de 24 februarie reprezintă trezirea la viață a naturii, venirea primăverii și dispariția iernii, care nu mai are nicio putere odată ce apare în calea ei Dragobetele, care aduce cu el florile și gâzele.

Cum sărbătoreau oamenii Dragobetele

Încă din cele mai vechi timpuri, erau organizate petreceri mari de Dragobete. Fetele și băieții se adunau laolaltă și petreceau, în numele iubirii. Se spune că cei care se distrau în această zi și se sărutau, rămâneau împreună tot anul.

Tinerele culegeau primele flori ale anului, vestitorii primăverii și își făceau coronițe din ele. În plus, topeau zăpadă și o păstrau pentru a se spăla cu ea cu ocazia anumitor sărbători. Băieții le ofereau, la rândul lor, flori și le scriau bilețele de dragoste, așa cum se face și acum de Valentine s Day sau Dragobete.

Se mai spunea și că toți cei care tratau această zi așa cum trebuie, erau feriți de boli, nu se certau niciodată cu persoana iubită, iar cei singuri  își găseau perechea chiar în acea zi.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top