Connect with us

Spiritualitate

Mare sărbătoare pe 7 mai! Ce nu ai voie sa făci în Vinerea Luminată sau Izvorul Tămăduirii

Vinerea din Săptămâna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântăniţa. Praznicul împărătesc este închinat minunilor înfăptuite de Maica Domnului. În această zi, preoții fac Agheasma Mică, pe care oamenii merg să ia acasă și pe care o pot consuma tot restul anului. Vezi ce nu ai voie să faci în această zi, pentru a avea noroc.

Superstiții în Vinerea Luminată

Potrivit credinţei populare, în Săptămâna Luminată, de la Înviere până la Duminica Tomei, Raiul este deschis. Astfel, credincioșii care pleacă dintre noi vor merge de-a dreapta Tatălui Ceresc. Izvorul Rămăduirii este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștin-ortodocși și tradițiile din această zi sunt foarte stricte, pe care credinicioșii le respectă pentru a avea noroc.

În Vinerea Luminată nu se lucrează în gospodărie, dar nici la câmp, recolta urmând a fi afectată. Se spune că nicio treabă începută în această zi nu va fi terminată la timp și se va strica chiar atunci când se apropie de final.

În Vinerea Scumpă, femeile nu trebuie să spele să calce sau să croiască îmbrăcăminte, pentru că hainele acelea se vor deșira, se vor rupe.

Legendele spun că Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar în Vinerea Scumpă, iar  acea apă era dătătoare de viață. Apa sfințită din această zi are puteri miraculoase și poate fi consumată oricând, în situații dificile.

De asemenea, cu Agheasma Mică se stropesc toate camerele din casă. Se mai spune în popor că, în Vinerea Luminată, apele sunt mai zgomotoase şi mai zbuciumate. De aceea, zgomotul apei îi ajută pe fântânari să găsească mai uşor o sursă de apă.

Rugăciunea din Vinerea Luminată

Rugăciunea de mai jos este una dintre cele mai puternice care pot fi rostite în Vinerea Luminată sau Izvorul Tămăduirii. În această zi mare, când se săvărșește slujba pentru sfințirea apei, înainte de a merge la biserică sau seara este bine să rostești aceste cuvinte magice, care vor ajunge numaidecât la Domnul.

“Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, sluga Ta.

Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor.

Amin.”

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top