Spiritualitate
Tradiții și obiceiuri în săptămâna Luminată. Ce să nu faci
Saptamana Luminata este saptamana de dupa Duminica Pastilor si, totodata, o perioada de maxima importanta religioasa, fiind marcata de o serie de superstitii, traditii si obiceiuri.
Se spune in popor ca Saptamana Luminata este consacrata mortilor. Aceasta este denumita si Saptamana Blajinilor sau Pastile Mortilor.
Conform unei traditii populare, in aceasta perioada Raiul este deschis, iar cei adormiti sunt primiti in Rai, indiferent de pacatele pe care le-au facut de-a lungul vietii. Pentru crestinii greco-catolici aceasta perioada simbolizeaza victoria.
Credinciosii ortodocsi si greco-catolici nu tin post pana duminica, iar traditia spune ca, dupa cel mai lung post de peste an, urmeaza cea mai putin restrictiva saptamana pentru crestini.
Traditii si obiceiuri in Saptamana Luminata. Ce sa nu faci
In aceasta perioada, toate lucrurile se umplu de lumina sfanta a invierii Domnului. in noaptea Sfintelor Pasti, in biserica se sting toate luminile si numai candela de pe Sfanta Masa din Sfantul Altar ramane aprinsa, prevestind parca intrarea intr-o saptamana cu totul aparte. Spatiul intunecos reprezinta chipul mortii si al iadului in care a coborat Hristos cu sufletul Sau. Candela aprinsa de pe Sfanta Masa este sufletul viu si indumnezeit al Mantuitorului coborat la iad.
Incepand din Duminica Pastelui si pana la inaltarea Domnului, la Liturghie se canta Axionul Pastilor „Ingerul a strigat …”, iar credinciosii se saluta cu cuvintele: „Hristos a inviat!” si raspund: „Adevarat a inviat!”
in a doua zi din Saptamana Luminata, exista, mai ales inspre vestul tarii, un ritual numit Jocul Lioarelor. Fetele tinere fac juramant ca se vor ajuta una pe cealalta de acum incolo, o promisiune de prietenie pe viata.
In mai multe zone din tara, prima zi a saptamanii este cunoscuta in popor si ca Lunea alba. Se tin diverse obiceiuri, mai mult sau mai putin laice, cum ar fi concursuri de ciocnit oua sau stropitul fetelor cu apa, semn ca acestea sunt sortite sa se marite pana la sfarsitul anului.
In a doua zi din Saptamana Luminata, exista, mai ales inspre vestul tarii, un ritual numit Jocul Lioarelor. Fetele tinere fac juramant ca se vor ajuta una pe cealalta de acum incolo, o promisiune de prietenie pe viata.
Miercuri si vineri sunt zile cu „harti” in care biserica ofera dezlegare la mancarurile de dulce. Preotii poarta vesminte albe, iar usile altarului raman deschise.
In vinerea din Saptamana Luminata, de Izvorul Tamaduirii, se obisnuieste sa se savarseasca slujba sfintirii celei mici a apei. Este un praznic inchinat Maicii Domnului, iar numele de Izvorul Tamaduirii aminteste de minuni savarsite la un izvor, in apropierea Constantinopolului.
In aceasta saptamana nu se fac parastase sau slujbe speciale pentru cei care au murit, ele sunt reluate dupa Duminica Tomii.