Connect with us
Calendar ortodox 12 aprilie 2021. Sfântul protector al buzoienilor

Spiritualitate

Moșii de iarnă 2021. Cele două lucruri pe care credincioșii le respectă cu sfințenie

Moșii de iarnă din 2021 pică în luna martie, cu doar câteva zile înainte de Moșii de primăvară. Sunt două lucruri pe care creștinii ortodocși le respectă cu sfințenie în această zi. În primul rând oamenii merg la biserică și fac pomeni, iar în al doilea rând se roagă pentru cei care care nu mai sunt printre noi.

Moșii de iarnă 2021: două lucruri pe care credincioșii le fac cu sfințenie

În 2021, Moșii de iarnă se sărbătoresc pe 6 martie, iar Moșii de primăvară pe 9 martie. De fapt nu este vorba despre sărbătoare, ci despre pomenirea morților. În aceste zile, în bisericile din țară se fac slujbe pentru cei care au plecat dintre noi. Pe parcursul unui an, pomenirea morților se face de mai multe ori, cu următoarele ocazii: Moșii de Primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor, Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor, Moşii de toamnă – prima sâmbătă a lunii noiembrie și Moșii de iarnă – sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne.

Moșii de iarnă din 2021 pică în Duminica în care se face Lăsatul secului de carne. Atunci se face pomenirea morților, pentru că în duminica următoare Biserica a rânduit să se facă pomenire de Înfricoșata Judecată și A doua venire a lui Iisus Hristos.

În ziua în care sunt Moșii de iarnă se pomenesc toți cei care au trecut în neființă. Se spune că în această zi sufletele morților vin pe pământ, iar credincioșii dau de pomană mâncare săracilor, pentru ca acestea să îi ocolească.

Se aprind lumânări la mormintelor celor care au decedat, iar tradiția spune că este bine să aprinzi cel puțin două pentru a încălzi sufletele acestora.

Moșii de iarnă se mai numesc și Moșii de piftii sau Sâmbăta piftiilor, tocmai pentru că în această zi se dau de pomană piftii. Bătrânii spun că dacă n-ai mâncat piftiile în această zi, a doua zi trebuie să le arunci.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top