Spiritualitate

Moșii de iarnă și Moșii de primăvară. Când pică în 2021

Moșii de iarnă și Moșii de primăvară sunt unele dintre cele mai importante sărbători ale anului. În aceste două zile sunt pomeniți cei trecuți în neființă. Anul acesta, cele două sărbători sunt foarte apropiate una de cealaltă ca dată. Află când trebuie să facem pomeni în 2021 pentru cei care nu mai sunt printre noi.

Când au loc Moșii de iarnă și de primăvară

Moșii de iarnă și cei de primăvară reprezintă două sărbători importante, închinate celor care nu mai sunt printre noi. În aceste două zile se pomenesc cei trecuți în neființă, se fac pomeni și chiar slujbe în memoria lor. Moşii de iarnă au loc pe 6 martie 2021, iar Moşii de primăvară pe 9 martie 2021.

Cu ocazia Moșilor se dă de pomană pentru cei morți. Pomana poate fi dată săracilor. Dacă pe 6 martie pregătim piftii și alte răcituri, de moșii de primăvară se pregătesc „mucenici” sau „sfinţişori”. Rețeta acestor pite diferă de la o zonă la alta, dar se fac în formă de cifra opt. Mucenicii se dau oamenilor săraci, rudelor, vecinilor pentru pomenirea celor adormiţi.

În zona de sud a ţării se obişnuieşte ca mucenicii să fie făcuţi și cu zeamă. Aceștia se fierb în apă în care se adaugă multe mirodenii, după care se servesc cu nucă şi cu scorţişoară desupra.

De aceste sărbători, în bisericile din toată țara se fac slujbe. Oamenii merg la biserică cu preparatele pe care le vor împărți, colivă, lumânări, chiar și haine. Acestea sunt citite de preot înainte de a fi oferite altor persoane.

În unele zone ale țării se obișnuiește ca, pe lângă slujba din biserică, să se oficieze o mică slujbă de pomenire și la căpătâiul răposatului, iar mormântul să fie stropit cu vin de către preot. Se aprind lumânări pentru a-i încălzi pe cei decedați și pentru a le lumina calea.

Cei care merg la biserică trebuie să poarte haine curate, iar femeile să aibă capul acoperit. În aceste zile nu este bine să purtăm dușmănie cuiva sau să ne certăm, pentru că îi vom supăra pe cei morți.

Ziua de 9 martie reprezintă sfârşitul perioadei în care iarna se mai întâlneşte cu primăvara. Oamenii deja se pregătesc de acum de sezonul muncilor, încep să fie scoase utilajele și începe treaba la câmp. Pe 9 martie se face curat în curţi, sunt strânse gunoaiele după care acestea sunt arse cu ajutorul cărbunilor aduşi din casă, direct din sobă. Se spune că, în acest fel, căldura va fi scoasă și afară.

Share
Scris de
Vladimir Daniela

Acest site foloseste cookies.

Read More