Connect with us
Moșii de toamnă 2020. Tradiții și obiceiuri de care nu trebuie să uiți

Spiritualitate

Moșii de toamnă 2020. Tradiții și obiceiuri de care nu trebuie să uiți

Moșii de Toamnă 2020 se prăznuiesc mâine, 31 octombrie. Este o zi închinată celor care nu mai sunt printre noi și care trebuie pomeniți, o zi plină de tradiții și obiceiuri importante de care niciun creștin ortodox nu ar trebui să uite. Iată ce trebuie să faci în această zi!

Moșii de toamnă 2020. Tradiția de care să ții cont neaparat

De moșii de toamnă 2020 este foarte important să mergi la biserică cu un pomelnic în care i-ai trecut pe toți cei dragi care nu se mai află printre noi. Este o zi a morților așa că este indicat să le dai ceva de pomană. În cele mai multe zone ale țării oamenii merg la biserică cu colivă de grâu, pâine proaspătă, fructe, untdelemn și vin. Acestea sunt date de pomană la finalul slujbei, după ce preotul le binecuvântează. De obicei coliva este bine să fie împărțită săracilor, vâduvelor, copiilor și bătrânilor.

Coliva care se dă în ziua de moșii de toamnă nu trebuie să fie ornată excesiv, ci să fie cât mai simplă și să fie dăruită cu evlavie și dragoste în amintirea celor morți. Preoții recomandă ca în această zi gospodinele să gătească ceva și să dea de pomană mâncare caldă. Astfel tradiția spune că aburii care ies din mâncare ajung la sufletele celor care nu mai sunt pe acest pământ. În unele zone se dau de pomană și vase, căni sau prosoape.

În ziua de 31 octombrie gospodinele nu dau cu mătura, nu aspira și nu ridică gunoiul, pentru ca praful să nu ajungă la cei morți. În cele mai multe zone din țară se organizează o masă și acasă, cu rudele apropiate și cu bucate alese care sunt oferite în numelecelor răposați.

Tot astăzi este interzis să speli rufe și să faci treburi gospodărești importante. Oamenii nu merg la câmp și nu lucrează. Femeile trebuie sp aibă capul acoperit toată ziua, în semn de respect pentru cei decedați. Totodată este interzis ca ele saă se aranjeze și să se machieze și trebuie să se îmbrace cât mai simplu și curat.

Nu uita să citești rugăciuni pentru cei morți încă din această seară, pentru ca sufletele lor să își găsească pacea. Aceasta este poate cea mai importantă tradiție pe care să o respecți de moșii de toamnă 2020.

 

Continue Reading
You may also like...

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top