Spiritualitate

Moșii de vară 2019. Ce NU ai voie să faci. Tradiții și superstiții

Moșii de vară. În Sâmbăta de dinainte  de Rusalii, calendarul ortodox anunță o mare sărbătoare: Moșii de Vară sau, așa cum mai este numită, Sâmbăta Morților. Pe lângă rugăciunile pentru sufletul celor plecați dintre noi și pentru care se fac slujbe de pomenire, credincioșii trebuie să spună astăzi o rugăciune puternică pentru toți cei care au trecut în neființă.

În calendarul ortodox există două astfel de sărbători: Moșii de iarnă și moșii de vară, iar anul acesta, se pomenesc moșii pe data de 26 mai. Ambele zile poartă în poporși denumirea de „Moși” (cea dintâi: „Moșii de iarnă”, cealaltă „Moșii de vară”), pentru că în ele facem pomenirea părinților, moșilor și strămoșilor noștri cei adormiți.

Moșii de vară 2019 ce să nu faci

Citește și: Sâmbăta morților, Moșii de vară 2019. Tradiții, superstiții din sămbăta Rusaliilor

Sâmbăta morților, Moșii de vară 2019. Tradiții, superstiții din sămbăta Rusaliilor

Tot ce se împarte în Sâmbăta aceasta trebuie să fie nou și proaspăt. De Rusalii se dau de pomană vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn (cofe, cofăiele), împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă. În unele sate bucovinene Moşii de vară încep încă în dimineaţă sâmbetei de Rusalii, când pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor.

Se dau de pomană vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn (cofe, cofăiele), împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă. În unele sate bucovinene Moşii de vară încep încă în dimineaţă sâmbetei de Rusalii, când pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor. În anumite zone din Muntenia, se împarte pe foi de viță de vie orez cu lapte sau păsat, un preparat din lapte și mălai.

Nu trebuie uitată nici vizita la cimitir. Mormintele celor dragi sunt curăţate şi împodobite din timp, iar lumânările ard întreaga perioada în care se desfăşoară ceremonialului de pomenire.

Azi se întind mese pline cu colaci şi sticle de vin împodobite cu verdeaţă şi flori şi au loc slujbe de pomenire, oficiate de preotul. După slujbă, acesta parcurge întregul cimitir pentru a sfinţi fiecare mormânt. După încheierea ceremonialului, oamenii îşi dăruiesc unii altora ofrandele sfinţite de către preot sau le împart săracilor.

Știri despre Moșii de vară

La biserică se duc crengi de tei și frunze de nuc. Preoții le sfințesc și creștinii le pun la icoane sau streașină pentru că se spune că alungă spiritele rele.

Tradiția veche mai spunea că din primul fel de mâncare pe care-l guști în această zi, trebuie să împarți, ca să nu se abată asupra ta pierderi.

Dacă oamenii scot apă din fântănă la Moșii de Vară, trebuie să lase un bănuț pentru apa celor plecați dintre noi. Potrivit calendarulortodox.ro, se mai spune că, dacă în această zi plouă, anul va fi mănos. Iar dacă arunci o crenguță de tei în ploaie, se oprește.

Astăzi, este păcat să coși, să țesi, să speli haine și să faci curățenie.  E o zi în care nimeni nu trebuie să îi uite pe cei dragi care nu mai sunt printre noi, să îi amintească pe aceștia și să le povestească și celorlalți despre ei.

Moșii de vară 2018. Rugăciune

„Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămosilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în răi.

Ingroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, că să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, că să mă bucur de Față Ta.

Așa, Doamne, primește umilită mea rugăciune că o tămaie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inimă; care impreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la inăltarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pămant la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.

Moșii de vară

Indură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposati, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a vă rugă Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociti pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviintă.

Nu încetați a vă rugă, pentru că prin rugăciunile voastre, păcătosii să câștige iertare, săracii ajutorul, intristatii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slăbi la minte înțelepciune, cei tulburați liniște, cei asupriți ocrotire, și toți impreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste și inchinăciune în veci. Amin.”

Acest articol a fost actualizat la: 14 iunie 2019 21:45

Share
Scris de
Ioan Adi