De această zi sunt legate multe tradiții și obiceiuri populare, de care oamenii țin cont cu sfințenie. E interzis să faci treburi în gospodărie de Sfânta Parascheva. Tradiția populară le interzice femeilor cusutul, mâncarea sau orice alte treburi în gospodărie. Bărbații nu au voie deloc să muncească. În caz contrar, casa le va fi lovită de trăsnet și peste ea o să cadă grindă și va fi distrusă.
Se spune că dacă nu ții cont de toate acestea, vei avea probleme de sănătate constant precum dureri de cap, de ochi sau chiar poți orbi, așa cum spune tradiția. De altfel, femeile nemăritate care încalcă aceste reguli vor rămâne singure. Înainte, tinerele țineau cont de acest obicei pentru a-și găsi alesul, iar bătrânii pentru a avea parte de belșug.
Tot de Sfânta Parascheva se dă de pomană pentru cei trecuți în neființă, în special must și vin nou. În plus, se fac pomeni pentru cei care au murit fără lumânare. Nu e bine să se împartă și chiar sunt de evitat nucile, castraveții și pepenele roșu. Femeile însărcinate trebuie să împartă mâncarea cu copiii săraci, pentru că Sfânta Parascheva va vedea aceste fapte bune și va face ca sarcina să decurgă bine și nașterea să decurgă așa cum trebuie.
În ziua de 14 octombrie se fac previziuni despre vreme, ținând cont și de somnul oilor, care spune cum va fi vremea până la sfârșitul anului. Dacă oile dorm împreună, înghesuite în ziua de 14 octombrie, ciobanii spun că iarna va fi una grea, lungă și friguroasă, cu nămeți mari. Dacă ele dorm risipite, iarna va fi blândă, fără zăpadă și soarele va fi prezent pe cer mai mereu.
De Sfânta Parascheva, încep pregătirile pentru iarnă şi se obişnuieşte să se cumpere cojoace şi pături. În plus, ea apare în visele celor bolnavi și le spune ce leacuri trebuie să folosească pentru a se vindeca. Mai mult, ea îi atingea în trecut cu toiagul pe aceștia și îi vindecă de orice boală. Se spune că chipul ei apărea în ape, lacuri, fântâni, iar apa respectivă devenea tămăduitoare.
Oamenii se roagă pentru sănătate, liniște sufletească și înțelegere în familie. Având în vedere că pelerinajul la moaștele sfintei este permis anul acesta doar celor din Iași, restul credincioșilor vor merge la biserică, unde se vor ruga cu evlavie la Sfânta ocrotitoare. Iată ce rugăciune poți rosti în această zi.
Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.
Acest site foloseste cookies.
Read More