Din data de 15 mai, starea de urgență a fost înlocuită cu starea de alertă. Astfel, mai multe restricții au fost ridicate sau relaxate, în timp ce alte măsuri au fost impuse. Pe lângă deplasarea fără declarație pe propria răspundere în localitatea de proveniență, reluarea mai multor afaceri sau purtarea obligatorie a măștii de protecție, au fost stabilite măsuri și în cazul bisericilor. Astfel, credincioșii pot participa din nou la slujbele religioase, însă acestea vor fi ținute doar în aer liber. Astăzi, 23 mai, a fost publicat în Monitorul Oficial documentul conform căruia a fost modificat numărul persoanelor care pot participa la o nuntă sau înmormântare, precum și alte prevederi.
În ceea ce privește evenimentele personale precum precum nuntă sau înmormântare, botez, parastase, acestea se vor desfășura, în continuare, într-un cadru restrâns, cu un număr mic de persoane. Numărul de persoane a suferit numeroase modificări în ultimele zile. Inițial, era permisă participarea a maximum 16 persoane, apoi numărul a fost redus la 8. Astăzi, 23 mai, în documentul publicat în Monitorul Oficial, se specifică faptul că la o slujbă religioasă închinată unui asemenea eveniment pot participa 16 invitați. Așadar, aceștia vor purta obligatoriu mască de protecție și vor respecta o distanță de 4 metri, redusă de la 8 metri într-o primă fază.
La intrare, persoanele participante la slujba religioasă sunt obligate să-și dezinfecteze mâinile. Soluțiile dezinfectante pe bază de alcool vor fi puse la dispoziție de organizatorii evenimentului religios.
Și în ceea ce privește împărtășania de la sfârșitul slujbelor au fost luate măsuri. Inițial, aceasta a fost permisă doar cu respectarea condiției de a fi efectuată cu ajutorul obiectelor de unică folosință. În acest context și pe motiv că această taină nu poate suferi modificări în cazul obiectelor utilizate pentru efectuarea ei, Biserica Ortodoxă Religioasă a decis ca, pentru moment, Sfânta Împărtășanie să nu mai fie oferită credincioșilor în cadrul slujbelor. Drept urmare, Guvernul a decis că pot fi folosite obiectele sfinte, ce vor fi dezinfectate după fiecare credincios.
„În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare.”, prevede documentul oficial.
Acest articol a fost actualizat la: 2020-05-23T13:24:20+03:00 13:24
Acest site foloseste cookies.
Read More
Vezi comentarii
multe persoane ca nu exista nici un virus
IPS Pimen si alte 6 persoane din proximitatea lui au fost infectate cu Ciuma COVID .Pimen a murit . A mai decedat si una din cele sase persoane - Covaliu Lucian, baptist din Volovat -Suceava, 46 de ani si a lasat in urma lui 10 copilasi . Nu s-a infectat nici unul dintre copii si nici sotia lui. Copiii cersesc pe pagina de facebook a tatalui lor , raposat de iubirea divina. La manastirea Putna , 31 de calugari infectati de ciuma COVID .......La un camin de copii de pe langa o sfanta biserica din Piatra Neamt s-au infectat in masa copiii si personalul administrativ, la fel la un camin de batrani de pe langa biserica Bogdanesti ,jud. Suceava. La o renumita manastire de langa Kiev s-au infectat un numar mare de calugari dar si foarte multi credinciosi care au pus piciorul in acel lacas .In plina epidemie de ciuma COVID in lacas , staretul indemna oamenii sa vina sa ia impartasanie. Nu se stie cati calugari au murit caci totul a fost ascuns sub pres pana cand au iesit la iveala doua decese si s-au sesizat oficialitatile.......lista va continua ...
Steluta,omul din elicopter,cel de 46 de ani era deja infectat cu Covid...Doar nu l-a omorat IPS Pimen..si faptul ca mentionezi doar azile,centre de copii de pe langa manastiri iti arata intentia..Multi batrani si copii din centre s-au imbolnavit,nu pentru ca erau pe langa biserici,ci pentru ca era totusi un flux mare de oameni,care gateau,rude,care cumparau,care se ingrijau de ei/pentru ei...Zic sa fim morali...chiar daca ne ustura...