Connect with us
Sărbătoare mare pe 24 februarie! Ce tradiții trebuie să respecți în această zi

Spiritualitate

Sărbătoare mare pe 24 februarie! Ce tradiții trebuie să respecți în această zi

Ziua de 24 februarie este foarte importantă pentru toți credincioșii, deoarece în calendarul ortodox este o sărbătoare importantă. În această zi de post, se sărbătoreşte întâia şi a doua aflare a Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Toți credincioșii țin cont cu sfințenie de această zi, care aduce o mulțime de tradiții și obiceiuri.

Întâia și a doua aflacare a Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri

Sărbătoarea de la data de 24 februarie este una dintre cele mai importante. După ce capul lui Ioan Botezătorul a fost tăiat din ordinul regelui Irod de la Maherus, trupul lui a fost îngropat în Sevastia, dar nu alături şi de cap, pentru că Iord se temea că Sfântul ar putea învia. Capul lui Ioan Botezătorul a fost îngropat de Irodiada, la mare adâncime, în curtea sa.

Dar lucrurile nu au rămas așa. Prima aflare a capului a fost făcută de Sfânta Ioan. Ea a luat capul Botezătorului din curtea Iriadei şi l-a dus la Ierusalim, unde a fost îngropat într-un vas de lut.

Cea de-a doua aflare a fost făcută de către un om bogat care credea în Hristos cu toată puterea lui, motiv pentru care a renunțat la toată averea și s-a retras în rugăciune. El a devenit monah și s-a aşezat chiar în locul unde era îngropat capul lui Ioan Botezătorul. Când s-a apucat de săpat pentru a-și face chilie, a dat peste vasul de lut.

Când a văzut ce este în vas, a deci să-l ducă înapoi, acolo unde l-a găsit, după ce a adus un omagiu meritat moaștelor.

Se zice că în această zi, natura revine la viață, la fel și toate gâzele și alte vietăți. Tot acum începe sezonul agrar, motiv pentru care oamenii ies afară și fac planuri pentru pământul lor.

Astfel, se mai spune că pe 24 februarie fetele tinere şi nevestele tinere trebuie să facă rezerve de apă din zăpezile încă netopite, cu care să se spele ori de câte ori nu se simt bine sau au probleme cu părul.

Ce să nu faci sub nicio formă pe 24 februarie

Când prăznuim aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul, se spune că nu este bine să se folosească cuțitul. Totul se rupe azi cu mâna.

Mai mult, nu se mănâncă legume și fructe care au formă rotundă, din respect pentru această sărbătoare importantă.

În unele zone, oamenii țin un post special, numit „de la cruce până la cruce”, un post care ținea până pe 14 septembrie, despre care se spune că îi curăță pe cei care îl respectă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top