Spiritualitate

Sfântul Ioan Botezătorul. Tradiții, obiceiuri și superstiții pe 7 ianuarie 2021

Sfântul Ioan Botezătorul este o zi de mare sărbătoare în Calendarul Creștin Ortodox. Se sărbătorește în fiecare an pe 7 ianuarie, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în râul Iordan. Tradiții și superstiții de Sfântul Ioan.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul este considerat înainte-mergătorul, vestitorul și botezătorul lui Iisus Hristos. Este numit de Iisus cel mai mare dintre cei născuți din femei, iar Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți. Sfântul Ioan este sărbătorit în fiecare an a doua zi după Bobotează, ziua în care a fost botezat Iisus Hristos.

Evangheliile relatează cum Ioan Botezătorul îl botează și pe Iisus care vine la el pentru a împlini planul lui Dumnezeu, moment în care Duhul Sfânt se pogoară asupra lui Iisus ca un porumbel, acesta fiind recunoscut ca Fiu bineplăcut înaintea lui Dumnezeu.

Ioan Botezătorul îl recunoaște pe Iisus ca fiind mielul lui Dumnezeu ce ridică păcatul lumii, care era înaintea lui, pe care l-a făcut cunoscut și care va boteza cu Duh Sfânt, relatează evanghelia lui Ioan.

Tradiții și superstiții de Sfântul Ioan

Ziua de Sfântul Ioan Botezătorul, cunoscută în popor sub numele de Sfântul Ion, reprezintă sfârșitul sărbătorilor de iarnă. Această sărbătoare este cunoscută și sub numele de Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, sau Înainte – mergătorul Domnului.

Există mai multe tradiții, superstiții și obiceiuri populare legate de această zi de mare sărbătoare. Din bătrâni se spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion, oamenii trebuie să bea și să se stropească cu Aghiasmă Mare pentru a fi ferit de boli tot timpul anului.

Se spune că cine va fi trist în ziua de Sfântul Ioan, va fi trist tot anul, iar cine va fi vesel pe 7 ianuarie, se va veseli tot anul.

Conform tradiției, după ziua de Sfântul Ioan se botează gerul, iar vremea se va încălzi.

Cei care își doresc să aibă copii se roagă în această zi pentru că Sfântul Ioan este considerat protectorul pruncilor.În unele zone ale țării, pe 7 ianuarie 2021 au loc Iordănitul femeilor – o petrecere a nevestelor în care femeile se adună la casa uneia dintre ele și petrec până în zorii zilei și Iordăneala- este un fel de colind. Tinerii merg la Biserică, iar după slujbă, stropesc cu Aghiasmă Mare fiecare om care le iese în cale. Cei stropiți sunt considerați iordăniți și trebuie să-i răsplătească cu bani pe tineri.

Acest articol a fost actualizat la: 2021-01-06T15:45:08+02:00 15:45

Share
Scris de
Popescu Sandra

Acest site foloseste cookies.

Read More