Data de 29 iunie reprezintă o zi de sărbătoare pentru credincioși. Această zi este marcată în calendar cu cruce roșie, fiind rememorați doi sfinți importanți. În fiecare an, credincioșii de pretutindeni îi sărbătoresc cu rugăciune pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, care au sfârșit în aceeași zi. Sute de mii de români le poartă numele celor doi sfinți și respectă obiceiurile și tradițiile din această zi.
Sfinții Apostoli Petru si Pavel. Tradiții și obiceiuri în zi de sărbătoare
Tradiția spune că, începând din această zi, cucul și privighetorile nu mai cântă tot restul anului. De altfel, se spune că până în acestă zi nu se scutură merii; se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei și alte fenomene ce le-ar putea afecta.
Tot astăzi, Sfântul Petru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici. În cele din urmă, aceștia le vor lumina calea celor rătăciți în păduri și munți.
Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul; tradiţia spune că, fiind respectat acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc.
De ziua Moşilor de Sânpetru sau de Vară, femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă, dar și pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare, împărțite săracilor pentru sufletele celor adormiți, dar și pentru sporul casei. Omenii au voie să lucreze orice, dar să nu toarcă, căci se crede că astfel se întorc colacii de la morţi.
Pentru a fi feriți de cele rele, în ziua de Sfântul Petru, oamenii poartă pelin și usturoi în buzunare, iar dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, nucile şi alunele vor fi viermănoase.
Ce nu ai voie să faci
Prin tradiţie, femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului dedicat penteu Sfinții Apostoli Petru și Pavel, pentru a nu-i supăra pe cei trecuţi la viaţa veşnică din familia respectivă. După această zi, tinerele au voie să mănânce mere, însă vârstnicele trebuie să mai aștepte până la sărbătoarea Sfântului Ilie.
Potrivit tradiţiei populare, se respectă sărbătoarea lupilor: nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru ca aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării.
O altă legendă populară spune că, atunci când oamenii se îndepărtează de credinţă, SânPetru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina asupra acestora.