Spiritualitate

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Florii. Ce să nu faci în Duminica Floriilor

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Florii. Ce să nu faci în Duminica Floriilor. Creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Floriilor, în 2017, pe 9 aprilie. Sărbătoarea Floriilor este cel mai important eveniment care vestește Paștele.

Floriile rememorează intrarea Domnului în Ierusalim, unde acesta a fost întâmpinat cu frunze de palmier. În această zi sunt sărbătoriți și cei care poartă nume de flori.

În trecut, atenția comunității tradiționale era îndreptată și asupra renașterii vegetației. Denumirea populară a sărbătorii vine de la zeița romană a florilor, Flora, peste care creștinii au suprapus ziua intrarea Domnului în Ierusalim. Astfel, pe lângă sărbătoarea religioasă au apărut și numeroase obiceiuri, tradiții și superstiții.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Florii

În sâmbăta dinainte de Florii, oamenii adună ramuri de salcie înmugurită, care se duc la biserică pentru a fi sfințite de preoți. După slujbă, aceste mănunchiuri se așează prin casă, la icoane, ferestre, uși, streșini, intrară și grajduri și fântâni. Ramurile de salcie sfințite se păstrează tot anul.

În unele zone ale țării, oamenii își încing mijlocul cu crenguțele de salcie, crezând că astfel alungă boala sau se vor vindeca mai ușor. Se spune că salcia vindecă durerea și este un antidot pentru mușcătura de șarpe.

O altă tradiție spune că fetele nemăritate care își pun ramuri sfințite de salcie sub pernă, vor deveni mai frumoase și își vor găsi un soț.

În trecut, salcia pusă la icoane după Florii, se arunca vara în foc, în timpul unei furtuni, pentru a împrăștia norii. De asemenea, se spune ca dacă ramurile erau așternute în ogradă, grindina era alungată iar dacă salcia de la icoană era așezată în mijlocul casei, aceasta era apărată de fulgere.

Floriile reprezintă și ultima zi în care femeile mai pot purta mărțișor. În această zi, el trebuie pus pe ramurile unui pom înflorit sau ale unui măceș, iar zestrea se scoate din casă, pentru aerisire.

Fetele nemăritate din Banat și Transilvania, obișnuiesc să pună o oglindă și o cămașă sub un pom nealtoit. După răsăritul soarelui, acestea sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste.

În sâmbăta dinaintea Floriilor, în unele regiuni din țară, femeile aduc ofrande pentru pomenirea morților, împărțind plăcinte de post.

Tot în această zi, în trecut, se făcea un ceremonial complex numit Lăzărița. Asemănător cu obiceiul colindelor, la acest eveniment participau doar fetele. Una dintre fete, numită Lăzărița, se îmbrăca în mireasă și alături de prietene, colinda pe la ferestrele caselor din zonă.

Se spune că dacă te împărtășești de Florii și îți pui o dorință, aceasta se va îndeplini mult mai repede față de restul anului.

Ce să nu faci de Florii

Nu te spăla pe cap – Tradiția spune că cine se spală pe cap de Florii fără apă sfințită și descântată, riscă să albească.

Nu te certa cu nimeni – În Duminica Floriilor nu trebuie să te cerți cu nimeni. Este o zi de sărbătoare și se sărbătorește cu vin și pește, fiind și dezlegare la pește. Certurile din această zic duc la neînțelegeri în familie pentru tot restul anului.

Nu spăla și nu face curat în casă – În această zi mare nu se spală, nu se coase și nu se face curat.

Nu uita să duci ramuri de salcie la sfințit – În tradiția populară, salcia simbolizează fecioria. Din punct de vedere creștin însă, acest simbol are conotații mult mai complexe. În textele creștine, ramura de salcie este menționată pentru prima dată de pastorul Hermas. Acesta îi descrie pe creștini drept ramuri de salcie purtătoare de rod, adică o contradicție a naturii salciei, care își distruge florile înainte ca rodul să se lege. Comparația vrea să spună că cei care au murit cu dragoste de Hristos în suflet, sunt mai vii decât dacă ar fi trăit păgâni.

Nu uita să pui ramurile de salcie sfințite le icoane, la intrarea în casă, în grajduri și cotețe – ramurile de salcie reprezintă triumful binelui asupra răului, deoarece Iisus a fost primit la intrarea în Ierusalim cu crenguțe din acest copac. Etnografii spun că dacă legi la brâul animalelor salcie, acestea vor fi sănătoase și vor asculta de stăpâni.

Acest articol a fost actualizat la: 8 aprilie 2017 17:14