Spiritualitate

Traditii, obiceiuri si superstitii de Mosii de Iarna

Crestin-ortodocsii sarbatoresc Mosii de Iarna anul acesta pe 2 martie. Vezi cele mai importante traditii, obiceiuri si superstitii de Mosii de Iarna.

Mosii de Iarna sau Sambata Mortilor cade in fiecare an in sambata dinaintea lasatului de sec de carne pentru Postul Pastelui. In aceasta zi sunt pomeniti mosii si stramosii nostri. Se fac pomeni si se respecta o serie de traditii, mai ales in zona rurala.

Mosii de Iarna deschid, an de an, cele sapte sambete ale mortilor, care se incheie cu Sambata lui Lazar, pe 23 aprilie anul acesta.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Mosii de Iarna

Credinciosii fac parastase si duc la biserica pomeni pentru a fi sfintite: colac, vin, coliva si alte bucate traditionale.

Vinul si coliva se sfintesc la biserica si apoi se dau de pomana

Enoriasii merg la slujba de dimineata pentru a se ruga si pentru sfintirea colivei si a vinului, simbolul sangelui Domnului. Dupa slujba, acestia merg la morminte pentru a aprinde o lumanare si a depune flori, unde se dau pomeni coliva si vin sfintit oamenilor.

Mosii de Iarna sau mosii de piftii?

Sarbatoarea este cunoscuta si ca mosii de piftii deoarece in aceasta zi se mananca piftie si racituri, iar ce ramane nemancat se arunca a doua zi, in Duminica lasatului sec de carne.

Femeile care nu respecta legea sunt pedepsite

Se spune ca femeile care nu dau pomeni vor tremura ca piftia si li se va intoarce pomana.

In Ardeal se da de pomana chec cu mere

In Ardeal, pe langa coliva si vin se mai dau de pomana si prajituri precum checul cu mere.

Ce se da de pomana in celelalte zone ale tarii?

In Banat se ofera sarmanilor grau fiert cu branza si unt, iar in Bucovina placinte cu branza.

Nu se mai fac nunti

Odata cu lasatul secului nu se mai fac nunti. Noul sezon al ceremoniilor se deschide abia dupa Duminica Tomii, adica pe 8 mai.

Share
Scris de
Andrei Petrescu

Acest site foloseste cookies.

Read More