Crestin-ortodocsii sarbatoresc Mosii de Iarna anul acesta pe 2 martie. Vezi cele mai importante traditii, obiceiuri si superstitii de Mosii de Iarna.
Mosii de Iarna sau Sambata Mortilor cade in fiecare an in sambata dinaintea lasatului de sec de carne pentru Postul Pastelui. In aceasta zi sunt pomeniti mosii si stramosii nostri. Se fac pomeni si se respecta o serie de traditii, mai ales in zona rurala.
Mosii de Iarna deschid, an de an, cele sapte sambete ale mortilor, care se incheie cu Sambata lui Lazar, pe 23 aprilie anul acesta.
Credinciosii fac parastase si duc la biserica pomeni pentru a fi sfintite: colac, vin, coliva si alte bucate traditionale.
Enoriasii merg la slujba de dimineata pentru a se ruga si pentru sfintirea colivei si a vinului, simbolul sangelui Domnului. Dupa slujba, acestia merg la morminte pentru a aprinde o lumanare si a depune flori, unde se dau pomeni coliva si vin sfintit oamenilor.
Sarbatoarea este cunoscuta si ca mosii de piftii deoarece in aceasta zi se mananca piftie si racituri, iar ce ramane nemancat se arunca a doua zi, in Duminica lasatului sec de carne.
Se spune ca femeile care nu dau pomeni vor tremura ca piftia si li se va intoarce pomana.
In Ardeal, pe langa coliva si vin se mai dau de pomana si prajituri precum checul cu mere.
In Banat se ofera sarmanilor grau fiert cu branza si unt, iar in Bucovina placinte cu branza.
Odata cu lasatul secului nu se mai fac nunti. Noul sezon al ceremoniilor se deschide abia dupa Duminica Tomii, adica pe 8 mai.
Acest site foloseste cookies.
Read More