Categorii Spiritualitate

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci. Ce nu e bine să faci pe 14 septembrie

La data de 14 septembrie, creștinii de pretutindeni sărbătoresc una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Este vorba de Înălțarea Sfintei Cruci, o veche sărbătoare creștină, care aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota. Ziua de 14 septembrie este considerată şi data care vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei, când păsările încep să plece către ținuturi mai călduroase. Această mare sărbătoare aduce cu ea și o mulțime de obiceiuri și tradiții, de care oamenii țin cont pentru a se asigura că le va merge bine tot restul anului.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci

Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul a fost înălțată, pentru prima dată în văzul poporului, la 14 septembrie 335, un moment de sărbătoare păstrat și astăzi cu sfințenie de toți credincioșii fiind numită și Ziua Crucii. Această zi mai este cunoscută și sub numele de Cârstovul Viilor, în special în zonele deluroase și sudice, precum şi Ziua Şarpelui.

Alături de această cruce se retrag și insectele, plantele și orice altă vietate care și-a făcut apariția primăvara. În alte zone, se spune că șerpii se retrag de Înălțarea Sfintei Cruci în ascunzișuri, se încolăcesc și formează o piatră nestemată, care vindecă orice boală.

De Ziua Crucii, se vor sfinți atât butoaiele cu vin cât și viile. În plus, cel mai important aspect al acestui obicei, strugurii din ultima tufă de vie, numiți și strugurii lui Dumnezeu, nu vor fi culeși de gospodari, ci dați ca ofrandă păsărilor cerului. În seara culesului, oamenii fac focuri din viță uscată și petrec până dimineața cu mâncare și băutură din belșug.

Pe 14 septembrie, la biserică se sfințesc busuiocul, menta, maghiranul și cimbrul, considerate plante magice. Acestea îi apără pe credincioși de diverse boli, de farmece dar veghează și asupra păsărilor și animalelor din ogradă, pentru ca nicio boală să nu le lovească sau să fie răpite de alte animale.

În unele zone, se așază busuioc pune în vasele de apă ale păsărilor, pentru a le feri de boli, în lăutoarea fetelor, pentru a nu le cădea parul, şi la streşinile caselor, pentru a le feri de rele, în special de trăsnete. În plus, busuiocul se atârnă la pomii care nu mai dau rod, iar sezonul următor se spune că situația se va remedia.

Se crede că monedele care se sfinţesc în ziua de Înălțarea Sfintei Cruci şi sunt păstrate în portofel împreună cu o cruciuliţă aduc belşug şi spor în muncă de fiecare. Este absolut interzis ca cineva să muncească în această zi, pentru a nu atrage ghinionul. De asemenea, de Înălțarea Sfintei cruci este bine să se țină post negru, pentru vindecarea sufletului și pentru apropierea de Domnul.  În plus, nu se mănâncă nimic din ceea ce seamănă cu o cruce, precum nici usturoi, prune, pește și nuci.

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More