Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena

21.05.2020
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena

Sfinții Constantin și Elena sunt prăznuiți de creștinii ortodocși pe 21 mai în fiecare an. Aceștia au fost cei care au pus bazele creștinismului în Imperiul Roman. Împărăteasa Elena a descoperit Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Hristos, iar Împăratul Constantin a dat o lege prin care creștinismul a devenit o religie legală în imperiu. Astfel creștinii au scăpat de torturi și decapitări pentru religia lor. Află din rândurile de mai jos ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți pe 21 mai 2020.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena

Pe 21 mai creștinii ortodocși, cât și cei catolici îi prăznuiesc pe Sfinții Constantin și Elena. Datorită acestora creștinismul a devenit o religie legală, iar martirismul a devenit doar o amintire. De asemenea, ei au făcut duminica o zi de odihnă în întreg Imperiul Roman. Iată ce tradiții și obiceiuri vor fi respectate în această zi:

  • agricultorii nu vor lucra pământul de această sărbătoare pentru ca păsările cerului să nu le distrugă recoltele. În unele regiuni ale țării 21 mai este ultima zi în care se poate semăna porumb, ovăz și mei. Se crede că după această zi tot ce se va semăna se va usca.
  • podgorenii nu vor munci în această zi deoarece graurii le vor distruge strugurii.
  • tot în această zi, păstorii decid cine le va fi baci, unde vor pune stânele și cine le va păzi pe durata pășunatului
  • femeile vor tămâia și stropi cu aghiasmă casele pentru a le feri de forțele malefice
  • țăranii vor aprinde un foc mare și vor sta în jurul lui, iar prin acest foc vor trece și oile pentru a fi ferite de boli cât timp vor sta la stână.

Sfânta Elena

Sfânta Elena este un nume important în credința creștină deoarece numele ei se traduce precum „făclie/torță/strălucirea soarelui” și este purtat de multe femei. Este de asemenea simbolul purității, dragostei părintești, nădejdii si credinței autentice.

Ea mai este și ocrotitoarea arheologilor dat fiind faptul că a căutat crucea lui Iisus Hristos în dărămăturile templului închinat zeiței Venus. Sfinții Constantin și Elena sunt singurii sfinți fiu – mamă sărbătoriți în aceeași zi din religia creștină.