Spiritualitate

Vinerea Mare. Ce sa NU faci in aceasta zi

In Vinerea Mare Iisus Hristos a fost condamnat, biciuit si in final rastingnit pe cruce. Iata ca sosise ziua pentru care Mesia fusese trimis in lume, ziua in care el avea sa isi dea sufletul in mainile Tatalui pentru mantuirea omenirii. Dupa ce a fost condamnat de Pilat, Hristos si-a purtat crucea in spate pana la locul rastingnirii, unde a fost batut in cuie intre doi talhari.

In clipa in care Hristos isi da duhul au loc cateva semne miraculoase: catapeteasma templului se rupe in doua, cerul se umple de nori negri, pamantul se cutremura, pietrele se despica si multi morti invie din morminte. Iudeii cer permisiunea sa ii zdrobeasca fluierele picioarelor pentru a-i grabi moartea.

A doua zi era Pastele, asa ca toti cei rastigniti trebuiau coborati de pe cruce. Iosif din Arimateea si Nicodim dau jos trupul Mantuitorului, il imbalsameaza, il infasoara intr-un giulgiu si il pun in mormant. Iudeii pecetluiesc piatra mormantului pentru ca nimeni sa nu-l poata lua pe ascuns de acolo.

Ce sa nu faci in Vinerea Mare

Vinerea Mare este cea mai neagra zi pentru crestini, moment ce comemoreaza rastignirea Mantuitorului. Credinciosii nu mananca nimic toata ziua si nici nu se gateste, iar seara cu totii se indreapta spre biserica, pentru a canta Prohodul si a trece de 3 ori pe sub masa pe care se afla Sfantul Epitaf.

Exista cateva traditii care se tin cu strictete in Vinerea Mare. Nu se lucreaza la camp si nu se sacrifica animale sau pasari. Totodata, nu se spala, nu se coase si nu se face curatenie. Nu se consuma urzici sau otet, pentru ca Hristos a fost batut cu aceste plante si stropit pe buze cu otet.

Acest articol a fost actualizat la: 8 aprilie 2017 18:08

Share
Scris de
Catalin Nae