A murit filologul și istoricul Nicolae Șerban Tanașoca, director al Institutului pentru Studii Sud-Est Europene al Academiei Române. A fost bizantinolog și balcanolog, cercetător al acestei ramuri a istoriei încă din anul 1964.
Una dintre personalitățile care a transmis mesaje de condoleanțe a fost chiar Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.
„Am aflat cu tristețe vestea trecerii din această viață a Prof. Dr. Nicolae Șerban Tanașoca, filolog și istoric român, erudit specialist în filologie clasică, în studiul civilizației bizantine și al culturilor din Balcani.
Domnul Profesor Nicolae-Șerban Tanașoca a fost un fiu credincios al Bisericii Ortodoxe Române, aducând în ultimii ani de viață o importantă contribuție, în calitate de membru colaborator al Comisiei Patristice a Patriarhiei Romane, la buna desfășurare a proiectului de traduceri din opera Sfinților Părinți.
În aceste momente de întristare pentru toți cei care l-au cunoscut și apreciat, ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Biruitorul morții și Domnul vieții, să odihnească sufletul său în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi. Veșnica lui pomenire din neam în neam!”, se spune în mesajul de condoleanțe pentru familia îndurerată.
„După știința mea, Imperiul Bizantin, cea mai strălucită formațiune politică de religie creștină ortodoxă, a fost, cel puțin până în secolul XIII, dacă nu până la încheierea mileniului său de existență, net superior cultural Occidentului. Când au intrat în Constantinopol, în vremea lui Alexie Comnenul, cruciații occidentali își băteau joc de bizantini, maimuțărind actul scrierii! Cavalerii apuseni nu erau toți foarte alfabetizați. Și nici foarte civilizați.
Ei au cerut, de pildă, bizantinilor să practice ordaliile ca procedură judiciară, era vorba ca eventualii doi împricinați să-și bage mâinile în foc, iar acela a cărui mână avea să ardă să fie vădit prin aceasta vinovat de necinste.
CITEȘTE ȘI: Vasile Traciuc, profesor la Facultatea de Jurnalism, a murit
Romulus Rusan a murit. El era soțul Anei Blandiana. Reacția scriitoarei
Bizantinii au respins procedura, declarând ritos: Aristotel susține cu dreptate că orice materie organică este distrusă de foc, a practica ordalia înseamnă a-l sfida pe Dumnezeu care a așezat această rânduială naturală”, este unul din fragmentele desprinse din lucrările sale istorice.
Acest articol a fost actualizat la: 8 aprilie 2017 17:59