Pe 1 mai nu este doar Ziua Muncii, ci și Ziua de Armindeni sau Ziua Pelinului. Aceasta este o sărbătoare populară care marchează începutul verii.
În tradiția populară româneasccă Armindenul se celebrează pentru rodul pământului, ca să nu bată grindina, pentru ca recoltele să nu fie afectate de dăunători și pentru ca vitele să fie sănătoase.
La sate, oamenii beau vin roșu sau vin pelin și fac petreceri la iarbă verde, unde se mănâncă miel și caș. Această zi este marcată de mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții.
Spre exemplu, la casele cu fete se pun puieți de mesteceni în fața porții, iar pentru noroc și belșug, la porțile fiecrărei case se pun ramuri verzi.
Cu o zi înainte, se aduce din pădure o ramură verde sau un pom curățat, iar de 1 Mai se pune în față casei, unde se lasă până la seceriș, când se pune în focul cu care se coace pâinea din grâul cel nou. În această dimineață se împodobesc cu ramuri verzi stâlpii porților și caselor, dar și intrările în adăposturile vitelor, pentru că oameni și animale, deopotrivă, să fie protejați de forțele distrugătoare ale spiritelor malefice, scrie crestinortodox.ro.
Tradiția populară spune că pentru ca viforul și grindina să nu se abată asupra satului, nu se lucrează nici în casă nici pe câmp. Se mai spune că frunza de pelin culeasă de Armindeni și purtată în portofel aduce noroc de bani și ne vindecăde obiceiul de-a arunca banii pe fereastră
Acest articol a fost actualizat la: 2017-04-28T18:33:11+03:00 18:33
Acest site foloseste cookies.
Read More