Croația Anglia scor final 2-1 (după prelungiri). Croații au reușit calificarea în premieră într-o finală de Campionat Mondial, după ce au învins Anglia în prelungiri.
Echipa balcanică s-a văzut condusă din minutul 5, dar a egalat în partea a doua. Mandzukic a marcat golul decisiv în prelungiri, iar Croația va juca duminică marea finală, contra Franței.
Englezii, care au evoluat în 10 din minutul 115, după ce Trippier s-a accidentat, iar schimbările au fost epuizate, vor juca împotriva Belgiei sâmbătă, în finala mică. Vezi mai jos rezumatul!
FINAL: Performanță istorică! Croația este pentru prima oară într-o finală de Cupă Mondială!
Minutul 119: Perisic ratează din interiorul carelui.
Minutul 118: A ieșit Modric, a intrat Badelj.
minutul 116: Șut bun al lui Brozovic, iar Pickford reține în 2 timpi.
Minutul 114: A intrat Corluka în locul lui Mandzukic.
Minutul 112: Englezii riscă tot! A ieșit Walker, a intrat Vardy.
Minutul 109: Gol Croația! Gol Mandzukic, care finalizează din marginea careului mic!
Minutul 107: Ocazie Croația! Brozovic șutează nemarcat din interiorul careului, după un corner, dar mingea se duce pe lângă poartă.
Update: Se termină prima repriză suplimentară. Echipele fac schimb de părți și începe a doua repriză.
Minutul 105+1: Ocazie Croația! Mandzukic a fost blocat în șapte metri de Pickford!
Minutul 101: Kramaric l-a înlocuit pe Rebic.
Minutul 99: Ocazie Anglia! Vrsaljko scoate cu capul de pe linia porții o minge trimisă foarte bine cu capul de Stones, după un corner.
Minutul 98: Henderson a fost înlocuit de Dier.
Minutul 96: Rebic ia un galben pentru un fault la Rose.
Minutul 94: Strnic a fost înlocuit de Pivaric.
Update: Au început prelungirile. Rose a intrat în locul lui Young. Croații nu au făcut încă nicio schimbare.
Update: Avem prelungiri! A doua finalistă nu a putut fi stabilită în timpul regulamentar, la capătul unui joc foarte strâns.
Minutul 90+2: Kane lovește imprecis cu capul după o centrare din lovitură liberă, iar Croația scapă cu bine de această fază fixă.
Minutul 82: Ocazie Croația. Mandzukic trimite un șut din interiorul careului, dar mingea este pe direcția lui Pickford, care boxează.
La faza următoare, portarul englez greșește ieșirea la o minge, dar Perisic nu poate să profite și trimite peste poartă.
Minutul 77: Kane trimite o pasă bună pentru Lingard, care încearcă să șuteze din lateral la colțul lung, dar mingea se duce pe lângă poartă.
Minutul 74: A ieșit Sterling și a intrat Rashford.
Minutul 72: Bară Croația! Perisic trimite în bară, după o bălbăială a fundașilor și a portarului Pickford.
Minutul 68: Gol Croația! Gol Perisic, care marchează cu o execuție acrobatică.
Minutul 66: Un șut puternic al lui Perisic din marginea careului îl lovește în abdomen pe Walker, iar englezul se resimte.
Minutul 64: Un joc încrâncenat până acum, dar care nu a produs ocazii mari de gol. Sunt multe pase și centări greșite de ambele părți.
Minutul 57: Mandzukic pune salvator piciorul înaintea lui Harry Kane la o centrare perfectă în careul mic croat.
Minutul 53: Walker primește cartonașul galben!
Minutul 48: Mandzukic primește cartonașul galben!
Update: A început repriza a doua, dar nu s-au făcut schimbări la pauză.
Pauză: S-a terminat prima repriză, iar Anglia este în avantaj. Croații sunt obligați să marcheze în repriza secundă.
Minutul 35: Lingard șutează din poziție centrală de la 16 metri, dar mingea se duce pe lângă poartă. Defensiva croată are mari probleme în acest meci, fundașii fiind ușor depășiți de jucătorii de atac ai englezilor.
Minutul 30: Pickford reține un șut de la 18 metri al lui Rebic.
Minutul 28: Ocazie mare Anglia! Subasic îl blochează în două rânduri pe Harry Kane.
Minutul 18: Perisic încearcă poarta de la distanță, dar șutul său trece pe lângă.
Minutul 14: Maguire trimite cu capul după un corner, dar mingea se duce pe lângă poartă. Englezii reușesc să pună probleme la acest tip de faze fixe.
Minutul 12: Croația are probleme pe faza de construcție și acuză șocul golului primit.
Minutul 5: Gol Anglia! Gol Trippier! Englezii încep în forță și deschid scorul după o lovitură liberă!
Update: Lovitura de start a aparținut Angliei!
Update: Avem echipele oficiale de start:
Croaţia: 23. Danijel Subasic – 2. Sime Vrsaljko, 6. Dejan Lovren, 21. Domagoj Vida, 3. Ivan Strinic – 7. Ivan Rakitic, 11. Marcelo Brozovic – 18. Ante Rebic, 10. Luka Modric (căpitan), 4. Ivan Perisic – 17. Mario Mandzukic.
Anglia: 1. Jordan Pickford – 2. Kyle Walker, 5. John Stones, 6. Harry Maguire – 12. Kieran Trippier, 20. Dele Alli, 8. Jordan Henderson, 7. Jesse Lingard, 18. Ashley Young – 10. Raheem Sterling, 9. Harry Kane (căpitan).
Anglia, campioană mondială în 1966, pe teren propriu, a jucat ultima ei semifinală mondială în 1990, pierzând în faţa Germaniei de Vest la loviturile de departajare, la Torino, în timp ce Croaţia, la prima sa apariţie ca ţară independentă, în 1998, cucerea medaliile de bronz în Franţa, după ce fusese învinsă în semifinale de ”Les Bleus”, care ulterior deveneau campioni mondiali.
Mulţi au văzut parcursul de atunci al Croaţiei ca un mare succes, dar au existat şi păreri că echipa antrenată atunci de Miroslav Blazevic a ratat o mare şansă.
Şi Anglia a rămas cu sentimentul că în urmă cu 28 de ani, echipa care îi cuprindea pe Gary Lineker şi Paul Gascoigne putea merge până la capăt şi se putea încununa campioană.
Actuala generaţie a Croaţiei este comparată cu cea din 1998, din rândurile căreia se detaşau Zvonimir Boban şi Davor Suker, dar ”Vatreni” insistă că nu există o presiune suplimentare din acest motiv.
Croaţia a defilat în grupă, prestaţia sa culminând cu o victorie de senzaţie cu 3-0 în faţa Argentinei.
Echipa antrenată de Zlatko Dalic nu a mai repetat performanţa sclipitoare în partidele din optimi şi sferturi, dar a avut o evoluţie solidă, reuşind să se impună de fiecare dată la loviturile de departajare, în faţa Danemarcei, respectiv a Rusiei.
Anglia a impresionat în grupă, reuşind scorul turneului final din Rusia, 6-1 cu Panama, a reuşit să depăşească blestemul loviturilor de la 11 metri în optimile de finală, în faţa Columbiei şi s-a impus fără emoţii în sfertul cu Suedia (2-0).
Având în vedere cele două meciuri cu prelungiri şi lovituri de departajare jucate de Croaţia, selecţionata Albionului ar trebui să fie mai proaspătă în meciul de miercuri.
Croaţia are probabil cei mai buni mijlocaşi centrali de la Cupa Mondială, Ivan Rakitic (FC Barcelona) şi Luka Modric (Real Madrid), în timp ce Anglia foloseşte un singur mijlocaş defensiv, Jordan Henderson (Liverpool).
Sistemul folosit de selecţionerul Gareth Southgate caută slăbiciunile echipei adverse prin trioul ofensiv aflat în spatele vârfului Harry Kane, dar cei trei trebuie să facă şi faza defensivă atunci când echipa nu are posesia.
Jesse Lingard, Dele Alli şi Raheem Sterling nu sunt făcuţi pentru jocul defensiv.
Cu Rakitic şi Modric în zona centrală, Kramaric îl susţine pe vârful Mandzukic, astfel că englezii riscă să fie dominaţi pe axul central.
O opţiune pentru ca Southgate să întărească zona centrală ar fi introducerea lui Eric Dier alături de Henderson, notează Reuters, chiar dacă acest lucru ar însemna să sacrifice un component al trioului ofensiv.
Atacantul Harry Kane este golgheterul la zi al turneului din Rusia, cu 6 goluri, el egalând cel mai mare număr de goluri marcate de un fotbalist englez la o Cupă Mondială, record deţinut până acum de Gary Lineker, de la CM 1990.
La CM 2018, Anglia a marcat opt din cele 11 goluri ale sale din faze fixe, inclusiv penalty-uri. Englezii au egalat, totodată, recordul de goluri marcate la o Cupă Mondială, stabilit în 1966, când au cucerit titlul.
Mijlocaşul Jordan Henderson nu a pierdut niciunul din ultimele sale 30 de meciuri la naţionala Angliei, având cea mai lungă serie de invincibilitate a unui internaţional englez.
Croaţia e neînvinsă de cinci partide la Cupa Mondială (record) şi a marcat în fiecare din ultimele sale nouă partide în competiţie.
Selecţionata Albionului are un bilanţ favorabil în confruntările cu Croaţia, patru victorii, o remiză şi două înfrângeri.
Cele două echipe s-au înfruntat o singură dată la un turneu final, la EURO 2004 din Portugalia, când englezii s-au impus cu 4-2 şi s-au calificat în sferturi.
Prima confruntare dintre cele două echipe a avut loc pe 24 aprilie 1996, pe Wembley, când meciul amical s-a încheiat cu o remiză albă (0-0). Al doilea şi ultim amical a fost câştigat de Anglia (3-1), în meciul jucat pe 20 august 2003 pe arena Portmand Road a lui Ipswich Town.
Prima victorie a croaţilor datează din 11 octombrie 2006, în preliminariile EURO 2008, în meciul disputat la Zagreb (2-0).
În returul de la Londra (21 noiembrie 2007), Croaţia s-a impus din nou, cu 3-2, şi Anglia, condusă atunci de selecţionerul Steve McClaren, a ratat calificarea la turneul final european.
Au urmat apoi întâlnirile din preliminariile CM 2010, când Anglia a bătut Croaţia atât la Zagreb (4-1) pe 10 septembrie 2008, cât şi la Londra (5-1) pe 9 septembrie 2009.
Henderson s-a confruntat cu probleme, după o accidentare la muşchii ischiogambieri suferită în sfertul cu Suedia.
Portarul Subasic şi fundaşul dreapta Vrsaljko nu s-au antrenat luni cu echipa, acuzând şi ei probleme medicale.
Echipele probabile pentru meciul de pe Stadionul Lujniki (capacitate 80.000 locuri):
Croaţia: Danijel Subasic – Sime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic – Ivan Rakitic, Marcelo Brozovic – Ante Rebic, Luka Modric, Ivan Perisic – Mario Mandzukic. Selecţioner: Zlatko Dalic.
Anglia: Jordan Pickford – Kyle Walker, John Stones, Harry Maguire – Kieran Trippier, Dele Alli, Jordan Henderson, Jesse Lingard, Ashley Young – Raheem Sterling, Harry Kane. Selecţioner: Gareth Southgate.
Arbitru: Cuneyt Cakir (Turcia).
Meciul Croația – Anglia este televizat de TVR 1 și TVR HD. Partida poate fi urmărită live stream online pe tvrplus.ro.
Huff.ro vă ține la curent cu scorul partidei și vă oferă rezumatul video al acestui duel.
Citește și: Franța – Belgia scor final 1-0 și rezumat video. Francezii, în finala CM 2018
Acest articol a fost actualizat la: 12 iulie 2018 10:56