Franța Croația scor final 4-2. Franța a câștigat finala CM 2018 și este pentru a doua oară în istoria sa campioană mondială.
Croații au dat o replică bună și au avut o posesie mai bună, reușind să dea bătăi de cap jucătorilor lui Deschamps.
Un autogol al lui Madzukic, un penalty transformat de Griezmann, un gol frumos al lui Pogba și o reușită superbă a lui Mbappe au trimis Cupa Mondială la Paris.
Vezi rezumatul mai jos!
FINAL: Franța este campioană mondială și cucerește al doilea CM din istoria sa, după cel din 1998. Deschamps era atunci jucător al cocoșilor galici.
Minutul 90: Griezmann este faultat de Vrsaljko. Croatul vede cartonaș galben.
Minutul 87: Franța a renunțat de ceva vreme la orice intenție ofensivă. Croații, deși au o posesie net superioară, nu se descurcă printre apărarea supraaglomerată a echipei lui Deschamps.
Minutul 80: Fekir intră în locul lui Giroud, iar la croați Pjaca îl înlocuiește pe Strnic.
Minutul 77: Rakitic trimite un șut din marginea careului, dar mingea se duce pe lângă poartă.
Minutul 72: Matuidi este înlocuit de Tolisso.
Minutul 70: Kramaric îl înlocuiește pe Rebic.
Minutul 68: Gol Croația! Lloris face o gafă imensă, de care Mandzukic profită și reduce din diferență.
Minutul 65: Gol Franța! Croația e în genunchi! Mbappe marchează cu un șut frumos din afara careului, iar cocoșii galici sunt aproape siguri de trofeu.
Minutul 61: Croația suferă în aceste momente. Strnic respinge in extremis din fața lui Griezmann și este aproape de autogol.
Minutul 59: Gol Franța! Gol Pogba, la capătul unei acțiuni purtate bine de Mbappe și Griezmann și francezii sunt foarte aproape de a deveni campioni mondiali!
Minutul 55: Kante, care avea un cartonaș galben, a fost înlocuit de Nzonzi.
Update: Meciul a fost oprit circa 2 minute, după ce trei spectatori au intrat pe teren.
Minutul 51: Mbappe pornește într-o cursă incredibilă pe contraatac. Subasic intervine și îl blochează pe fotbalistul lui PSG.
Minutul 50: Croații au început tare această repriză secundă și domină partida.
Minutul 47: Lloris intervine excelent la un șut bun al lui Rebic din interiorul careului!
Update: A început repriza a doua, nicio modificare în cele două formații.
Pauză: Francezii intră în avantaj la pauză, după un autogol și un gol din 11 metri, la capătul unui joc în care, statistic, croații au dominat.
Minutul 45+1: Doi jucători croați trec incredibil pe lângă minge, după un corner executat foarte bine de Rakitic, iar francezii scapă cu fața curată.
Minutul 43: Momente de presiune ale croaților la poarta franceză. Fundașii resping cu dificultate.
Minutul 41: Lucas Hernandez vede cartonaș galben după un fault.
Minutul 39: Gol Franța! Griezmann transformă lovitura de pedeapsă și își duce echipa în avantaj!
Minutul 36: Penalty pentru Franța, după un henț al lui Perisic. Decizie luată după arbitrajul video!
Minutul 29: Gol Croația! Gol Perisic! Jucătorul lui Inter finalizează cu un șut impecabil, din careu!
Minutul 27: Kante vede cartonașul galben după ce oprește prin fault o acțiune periculoasă a croaților.
Minutul 21: Vida trimite cu capul peste poartă, după o centrare a lui Modric din lovitură liberă.
Minutul 19: Gol Franța! Autogol Mandzukic! Atacantul croat deviază nefericit în proprie poartă o minge trimisă de Griezmann din lovitură liberă.
Minutul 15: Mandzukic scapă bine pe flanc și trimite în fața porții, unde Rebic aștepta în poziție ideală. Umtiti s-a repliat și a respins.
Minutul 10: Statistica primelor zece minute indică o posesie superioară pentru balcanici. Nu am avut, însă, până acum, niciun șut pe poartă sau spre poartă.
Minutul 7: Francezii nu au reușit să se apropie de poarta croată până acum. Echipa lui Dalic presează.
Minutul 3: Croații încep curajos partida! O greșeală a lui Pavard îi permite lui Perisic o incursiune bunî în careu. Varane se repliază și faza se termină fără pericol.
Update: A început finala CM 2018. Lovitura de start a aparținut Croației!
Update: Fostul campion mondial Philipp Lahm (Germania) a adus trofeul Cupei Mondiale pe teren. Meciul va începe în câteva minute.
Update: Și francezii așteaptă cu sufletul la gură meciul care îi poate face campioni mondiali pentru a doua oară în istorie.
Update: Nebunie în Croația înainte de fluierul de start al acestei partide. Întreaga țară este cu ochii pe jucătorii lui Zlatko Dalic. Până și câinii polițiști poartă însemnele echipei naționale de fotbal.
Croația joacă în premieră o finală de Campionat Mondial. „Vatreni” vin după 3 meciuri eliminatorii de câte 120 de minute, la capătul cărora au ieșit victorioși.
Victoriile cu Danemarca și Rusia după lovituri de departajare și succesul cu Anglia în prelungiri, au dus echipa lui Luka Modric în fața unei performanțe istorice.
De cealaltă parte, Franța nu a impresionat în grupe, a făcut un meci mare cu Argentina și a obținut două victorii muncite, dar fără spectacol, în fața Uruguayului și Belgiei.
Jocul elevilor lui Deschamps a stârnit multe critici, „Les Bleus” fiind acuzați că fac anti-fotbal. În ciuda acestor critici, francezii au arătat că sunt o echipă foarte bine organizată tactic, pragmatică, o trupă ce poate fi învinsă foarte greu.
Franţa, care va juca a treia sa finală, după cea pierdută în 2006, în faţa Italiei, ţinteşte consacrarea actualei generaţii, care a ratat titlul european în urmă cu doi ani, pe teren propriu, după o finală cu Portugalia.
Croaţia, a 13-a echipă care joacă finala Cupei Mondiale, reprezintă o ţară de doar patru milioane de locuitori şi intenţionează să ajungă printre cele doar opt ţări care au cucerit trofeul.
Croaţia are de luat şi o revanşă în faţa Franţei, cea care i-a oprit drumul către finală în urmă cu 20 de ani, învingând-o în penultimul act (1-2), după care ”les Bleus” au cucerit titlul, iar ”Vatreni” s-au mulţumit cu medaliile de bronz.
După acea performanţă, croaţii nu au mai reuşit să depăşească faza grupelor la niciun turneu final de Cupă Mondială, până în Rusia.
Toate cele trei partide eliminatorii ale Croaţiei la ediţia din acest an a competiţiei s-au au avut prelungiri, iar echipa Franţei le-a terminat pe ale sale în timpul regulamentar şi a beneficiat şi de o zi în plus de odihnă.
Croaţia a reuşit să treacă de cele trei partide eliminatorii după ce a fost condusă de fiecare dată, în timp ce Franţa a fost condusă o singură dată în tot turneul, de Argentina, în optimi.
”Inima” echipei croate este mijlocaşul Luka Modric, care va bifa în finală selecţia cu numărul 112. Anihilarea jucătorului de la Real Madrid ar putea fi cheia câştigării trofeului, iar omul potrivit pentru acest lucru pare a fi Ngolo Kante (Chelsea), care îndeplineşte rolul pe care actualul selecţioner al Franţei, Didier Deschamps, l-a avut în echipa care cucerea trofeul în 1998.
Şi Franţa are armele sale, una dintre ele fiind tânărul Kylian Mbappe (19 ani), care a impresionat prin viteza şi talentul său la turneul final din Rusia.
Echipa antrenată de Zlatko Dalic are o medie de două goluri pe meci la CM 2018, reuşit să înscrie de 12 ori în şase partide, golgheterii săi fiind Luka Modric, Mario Mandzukic şi Ivan Perisic, cu două reuşite fiecare.
Modric (32 ani) va stabili un nou record pentru Croaţia la meciuri jucate la Cupa Mondială, 12, el fiind şi jucătorul care a alergat cel mai mult în Rusia, cu 63 de km parcurşi, potrivit FIFA.
Antoine Griezmann şi Kylian Mbappe sunt cei mai buni marcatori ai Franţei, cu trei goluri fiecare, selecţionata din Hexagon având 10 goluri marcate în Rusia.
Singurul jucător croat care va rata finala este atacantul Nikola Kalinic, trimis acasă după ce a refuzat să intre pe finalul primei partide de la CM 2018, cu Nigeria.
Cele două echipe s-au confruntate de cinci ori, Croaţia nereuşind nicio victorie, doar două partide de egalitate, printre care şi una la EURO 2004, 2-2. Deschamps s-a aflat pe teren la toate cele trei victorii ale Franţei.
Finala de la Moscova va fi meciul cu numărul 900 din istoria Cupei Mondiale. Franţa a jucat şi primul meci al competiţiei, învingând Mexicul cu 4-1 la ediţia inaugurală, din 1930.
De asemenea, va fi a noua finală europeană a competiţiei.
Croaţia este a doua echipă care joacă finala după ce a trecut de un baraj de calificare, prima fiind Germania în 2002.
Deschamps poate deveni al treilea om care câştigă Cupa Mondială atât ca jucător, cât şi ca antrenor.
Brazilianul Mario Lobo Zagallo a câştigat, ca jucător, titlul mondial cu Selecao în Suedia 1958 şi Chile 1962, iar apoi a condus naţionala „Canarinha” la victorie în Mexic 1970, având şi o finală pierdută în 1998.
Germanul Beckenbauer a participat la două finale ca jucător, în Anglia 1966; pierdută în faţa echipei gazdă, şi Germania 1974, pe care a câştigat-o.
Ca selecţioner, el a condus Nationalmannschaft în finalele din Mexic 1986, pierdută în faţa Argentinei lui Maradona, şi Italia 1990, câştigată în faţa aceloraşi adversari.
Franţa: 1. Hugo Lloris (căpitan) – 2. Benjamin Pavard, 4. Raphael Varane, 5. Samuel Umtiti, 21. Lucas Hernandez – 6. Paul Pogba, 13. Ngolo Kante – 10. Kylian Mbappe, 7. Antoine Griezmann, 14. Blaise Matuidi – 9. Olivier Giroud. Selecţioner: Didier Deschamps.
Rezerve: 16. Steve Mandanda, 23. Alphonse Areola – 19. Djibril Sidibe, 3. Presnel Kimpembe, 17. Adil Rami, 22. Benjamin Mendy, 15. Steven Nzonzi, 12. Corentin Tolisso, 8. Thomas Lemar, 20. Florian Thauvin, 18. Nabil Fekir, 11. Ousmane Dembele.
Croaţia: 23. Danijel Subasic – 2. Sime Vrsaljko, 6. Dejan Lovren, 21. Domagoj Vida, 3. Ivan Strinic – 7. Ivan Rakitic, 11. Marcelo Brozovic – 18. Ante Rebic, 10. Luka Modric (căpitan), 4. Ivan Perisic – 17. Mario Mandzukic. Selecţioner: Zlatko Dalic.
Rezerve: 1. Dominik Livakovic, 12. Lovre Kalinic – 5. Vedran Corluka, 13. Tin Jedvaj, 15. Duje Caleta-Car, 22. Josip Pivaric, 8. Mateo Kovacic, 19. Milan Badelj, 14. Filip Bradaric, 9. Andrej Kramaric, 20. Marko Pjaca.
Arbitru: Nestor Pitana; arbitri asistenţi: Hernan Maidana, Juan Pablo Belatti (toţi din Argentina); arbitru de rezervă: Bjorn Kuipers (Olanda); arbitru asistent de rezervă: Erwin Zeinstra (Olanda)
Arbitru video: Massimiliano Irrati (Italia); arbitri asistenţi video: Carlos Astroza (Chile), Mauro Vigliano (Argentina), Danny Makkelie (Olanda)
Meciul Franța – Croația va fi difuzat televizat pe TVR 1 și TVR HD. Partida, care se dispută la Moscova, pe Lujniki, poate fi urmărită live online pe tvrplus.ro.
Huff.ro vă ține la curent cu scorul live și vă prezintă rezumatul video, după ce vom afla cine a câștigat finala.
Citește și: Croația – Anglia scor final 2-1 (după prelungiri) și Rezumat video. Croații, în finala CM 2018
Citește și: Franța – Belgia scor final 1-0 și rezumat video. Francezii, în finala CM 2018
Acest articol a fost actualizat la: 15 iulie 2018 19:59