Categorii Sport

Gheorghe Hagi este protagonistul celui mai nou scandal de corupție din fotbal

Gheorghe Hagi este protagonistul unui scandal ce va zgudui întreaga lume a fotbalului. Sursa problemelor fostului mare decar al naționalei este transferul fotbalistului Cristian Manea.

Filmul evenimentelor, așa cum îl prezintă Gazeta Sporturilor, este unul foarte complicat. În tranzacția analizată în amplul dosar „Football Leaks” se prezintă pe larg întreaga mașinațiune care a ascuns dedesubturile necurate ale afacerii.

Gheorghe Hagi este protagonistul unei afaceri suspecte

În 2014, Cristi Manea era transferat de Apollon Limassol în schimbul a 2,5 milioane de euro. Din această sumă, Hagi ar fi mutat în mod fraudulos un milion de euro din suma de într-un offshore maltez, pentru a „fenta” sistemul de taxe. Totuși, ramificațiile afacerii par a fi mult mai mari.

Primul nume legat de această afacere este al lui Pinhas Pini Zahavi, un agent care controlează cluburile Apollon Limassol și Mouscron-Peruwelz. Astfel, el driblează reglementarea conform căreia terțe părți nu pot deține drepturi economice asupra fotbaliștilor.

Cel de-al doilea nume vehiculat este Thorsten Weck, care vine la pachet cu Karl Schranz. Relevanța acestor două personaje va fi explicată ulterior. „Dito Trading Consulting” este compania la care Hagi a apelat pentru a evalua transferul și drepturile federative ale fotbalistului. Ceea ce este important de reținut este că Hagi a promis că va muta un milion de euro în contul acestei firme, pentru serviciile prestate.

În acest punct, apare în prim-plan firma E&S Consultancy Limited, al cărei șef contabil este tot Karl Schranz. Totodată, sediul E&S Consultancy Limited este același cu cel al Dito Trading Consulting. A treia funcție pe care o ocupă Schranz este de consultant și mediator al tuturor proceselor de licențiere din cadrul Autorității Malteze de Servicii Financiare.

Figuri dubioase implicate în tranzacție

Următorul personaj care apare în schemă este Abdilgafar “Fali” Ramadani. Firma acestuia, Lian Sports Limited are exact aceeași adresa ca cele deținute de sus-menționatii Weck și Schranz. Conform informațiilor apărute până acum, Ramadani este creierul intregii organizatii. Un tip ascuns, care uraste pozele si care foloseste peste tot semnătura unui fost portar sârb, Nikola Damjanac.

Ultimul nume care completează încurcata schemă a „afacerii Manea” este al italianului Pietro Chiodi. Acesta a devenit agentul de casă al Academiei Hagi după ce frații Becali au fost încarcerați. Ceea ce este important pentru speța în cauză este faptul că Chiodi a mediat transferul lui Manea la Apollon. Situația este complicată și mai tare de faptul că între italian și Ramadani este o prietenie strânsă. De aici apare suspiciunea că albanezo-macedoneanul este „păpușarul” întregii tranzactii.

Citește și:Gheorghe Hagi a fost bruscat și înjurat pe teren

Din amalgamul acestei complicate afaceri se naște întrebarea: De ce avea nevoie Hagi să facă așa ceva? Răspunsul este simplu. La vremea transferului, Viitorul Constanța avea datorii de peste 11 milioane de lei la Ministerul Finanțelor. Așadar, cele 2,5 milioane de euro ce urmau să-i intre în conturi „Regelui”, erau mai mult decât bine-venite.

Share
Scris de
George Vintilă

Acest site foloseste cookies.

Read More