Connect with us
Rugby și box, interzis pentru fete! Decizia a nemulțumit pe toată lumea

Sport

Rugby și box, interzis pentru fete! Decizia a nemulțumit pe toată lumea

Fetele au primit interzis să practice rugby și box în Insulele Tonga, din Oceanul Pacific. Decizia a fost criticată dur de Valerie Adams, regina aruncării greutăţii, precum şi de prim-ministrul neozeelandez Jacinda Arden, cunoscută pentru luările sale de poziţie feministe, informează AFP.

Existenţa decretului adoptat de guvernul din regatul cu aproximativ 120.000 de locuitori a fost dat dezvăluită săptămâna trecută, când unei echipe de eleve de liceu din Tonga i-a fost interzisă participarea la un turneu de „touch rugby”, versiunea fără placaje a sportului cu balonul oval, din cauza sexului lor.

Într-o scrisoare, Ministerul Educaţiei din arhipelagul cu 170 de insule a explicat că interdicţia are drept scop „păstrarea demnităţii tonganelor şi menţinerea valorilor culturale din Tonga”, conform unei traduceri publicate de site-ul de informaţii Matangi Tonga.

Valerie Adams, născută în Noua Zeelandă, dar care se declară foarte mândră de originile sale tongane, a denunţat „o interpretare greşită şi obtuză a culturii” locale.

„Cu acest mod de a gândi, o tongană mândră ca mine nu ar fi putut atinge locul pe care eu l-am atins în lume”, a scris pe Facebook dubla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice şi cvadruplă campioană mondială.

Adams este favorită la câştigarea medaliei de aur, pentru a patra oară în cariera sa, la Jocurile Commonwealth-ului, care vor avea loc luna viitoare în Australia.

„Femeile din Tonga trebuie să înceapă să joace rugby, precum şi orice alt sport, sunt dotate pentru asta”, a subliniat atleta.

Premierul neozeelandez, în dezacord cu decizia

Premierul neozeelandez Jacinda Arden s-a declarat, la rândul său, în dezacord cu această decizie, adăugând încă că nu se va folosi de programul de ajutor al Noii Zeelande către Tonga ca mijloc de presiune.

„Atunci când eram elevă, am jucat touch rugby şi încurajez toate tinerele să practice sporturile de care sunt interesate”, a spus demnitarul neozeelandez.

Arden a precizat că interdicţia vizează doar elevele şi că, în consecinţă, tinerele care doresc să joace rugby o pot face.

CITEȘTE ȘI: Xavi Alonso, la un pas de a fi închis! Ce a făcut celebrul fotbalist

Cristiano Ronaldo: „Nu există altul mai bun decât mine”. Ce titlu a primit

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sport

To Top