Connect with us
Scandalul momentului: Olivia Steer și Mircea Cărtărescu. Care dintre ei scrie mai corect

Vedete

Scandalul momentului: Olivia Steer și Mircea Cărtărescu. Care dintre ei scrie mai corect

În ultima vreme, tot mai multe persoane publice au intrat în polemici, mai ales în mediul online. Un scandal nou, cu totul și cu totul special este cel dintre Olivia Steer și Mircea Cărtărescu. De la vaccinul anti-covid-19, s-a ajuns la regulile de gramatică și cine cunoaște mai bine limba română. Vezi cine a avut dreptate și cine a gafat-o la capitolul limba română.

Olivia Steer scuză, dar a dat-o în bară

Olivia Steer este foarte cunoscută pentru intervențiile ei în ceea ce privește domeniul medicinei și, în special, al vaccinurilor. Ea  este cunoscută pentru atitudinea ei față de vaccinuri, pe care nu le agreează deloc, iar la fel face și cu vaccinul anti-covid-19.

Una dintre țintele pe care și le-a ales este scriitorul Mircea Cărtărescu. Pe lângă faptul că a ironizat alegerea lui de a se imuniza, ea l-a acuzat că nu știe regulile de gramatică, spunând că a folosit greșt forma de dativ feminin singular pentru „dragă” într-o postare de-ale sale de pe Facebook. Profesorul universitar a scris „dragii” în structura „dragii mele prietene”, ceea ce nu este deloc greșit, fiind forma corectă de dativ, potrivit DOOM 2. Totuși, soția lui Andi Moisescu susține că forma corectă este „dragei”.

„Marele profesor, filolog şi scriitor, nominalizat la Premiile Nobel, Mircea Cărtărescu, nu ştie că dativul – feminin – singular pentru ‘dragă’ este ‘dragei’ şi foloseşte, în schimb, nominativul – masculin – plural – articulat ‘dragii’ când se referă la Ioana Pârvulescu.  Nu-i bai, bine că ştie sigur, da’ sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile şi ne sfătuieşte, cu înţelepciune, cum să gafă… aaa… facem ca el!”, a scris vedeta pe Facebook.

Mircea Cărtărescu a reacționat

Mircea Cărtărescu nu a acceptat umilința la care credea Olivia Steer că l-a supus și a decis să-i dea o lecție de gramatică. Scriitorul i-a explicat că, deși are în spate o carieră de 40 de ani, care i-a adus o oarecare pregătire, nu ezită să consulte un dicționar ori de câte ori are o neclaritate.

Mai mult, scriitorul s-a dovedit dezamăgit de faptul că Olivia a ales să îl jignească și să-i pună la îndoială cariera de o viață, pentru care a depus numeroase eforturi și a învățat mult. Mircea Cărtărescu considera că nu avea niciun motiv să recurgă la asemenea gesturi și mai ales să vorbească despre subiectul vaccinării, care nu are legătură cu gramatica.

„Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privința subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la ‘dragă’ e ‘dragii’ și nu ‘dragei’. Sigur că asta n-are nici o importanță, fiecare poate spune cum crede că e bine.

Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneți la-ndoială toată munca dintr-o viață de om. Chiar dacă aici aș fi greșit, dumneavoastră tot n-ați fi avut dreptate. Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face”, a scris Mircea Cărtărescu pe pagina sa.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vedete

To Top