Stil

Ce se întâmplă cu bărbaţii după ce împlinesc 50 de ani

Hormonii androgeni, sau hormonii masculini sunt produşi de testicule şi de glandele suprarenale. Aceşti hormoni controlează şi coordonează activitatea glandelor sexuale masculine şi au un rol important în prevenirea bolilor coronare deoarece contribuie la digestia şi arderea grăsimilor. Hormonii adrogeni sunt secretati şi de femei, dar în cantitate mult mai mică.

Andropauză reprezintă practic scăderea nivelului seric al testosteronului la bărbaţi odată cu înaintarea în vârstă. Acest sindrom prezintă câteva simptome, într-o oarecare măsură similare cu menopauza la femei. Cele mai frecvenţa stări care sunt asociate cu andropauză sunt: oboseală, capacitate redusă de concentrare, iritabilitate şi pierderea interesului pentru actul sexual.

Un semn tipic al andropauzei este modificarea masei musculare, apariţia depozitelor de grăsime şi disfuncţia erectilă.

Simptomele variază de la un individ la altul. Cel mai adesea, simptomele se manifestă după vârstă de 50 de ani, când producţia de hormoni masculini se diminuează treptat. În majoritatea cazurilor, modificările se manifestă mai mult la nivel psihologic. Astfel, starea de oboseală, iritabilitatea, sindromul depresiv sau pierderea stimei de sine pot fi cele mai frecvente semne ale apariţiei andropauzei. Erectiile sunt şi ele afectate de acest sindrom, atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ.

Unii bărbaţi pot prezenţa şi alte simptome. Printre acestea, cele mai frecvente fac referire la tulburările de memorie, astenie, obezitate abdominală, modificări ale glandelor sudoripare şi reducerea masei musculare concomitent cu apariţia depozitelor de grăsime în zone tipic feminine (feşe, abdomen).

Andropauză este considerată echivalentul menopauzei existente la femei, dar bărbaţii nu dispun de un punct de reper, cum este menstruaţia în cazul femeilor.

Cum poate fi tratată andropauză?

Tratamentul variază de la caz la că şi este de cele mai multe ori hormonal cu scopul de a creşterea nivelului de testosteron. Acesta contribuie la prevenirea efectelor îmbătrânirii şi ameliorează manifestările andropauzei. Totodată, creşterea nivelului de testosteron este necesar şi pentru întărirea masei musculare.

Tratamentul cu hormoni trebuie aplicat cu mult discernământ dat fiind faptul că produce creşterea riscului de apariţie a cancerului de prostată şi a unor tulburări ale sistemului cardiovascular. Apneea poate apărea că un efect secundar al administrării de testosteron, de exemplu.

Tratamenul este contraindicat pentru bărbaţii care suferă de cancer de prostată, adenom de prostată sau de tulburări respiratorii importante.

Terapia cu testosteron se aplică în momentul în care există un nivel al testosteronului cu valori cuprinse între 2,5 şi 3 ng/ml. Scopul acesteia este ameliorarea libidoului masculin şi prevenirea efectelor îmbătrânirii. Alte efecte pozitive care s-au observat la pacienţi sunt: ameliorarea stării de spirit, îmbunătăţirea activităţii sexuale şi cea a calităţii somnului şi chiar creşterea masei musculare. Medicii susţin că efectele terapiei sunt vizibile, de cele mai multe ori, după câteva luni.

Citeşte şi Avertisment de la meteorologi: “”Vor fi viscole foarte puternice. Trebuie luate măsuri”

Acest articol a fost actualizat la: 25 septembrie 2017 16:27

Share
Scris de
Ais Cristian