Ar fi greşit să crezi faptul că că memoria îți înregistrează experiențele asemenea unei camere video. Astfel, memoria îți rescrie trecutul cu ajutorul informațiilor din prezent, actualizându-ți amintirile odată cu noile experiențe.
Când te gândești la momentul când ți-ai cunoscut partenetul, îți poți aduce aminte de un sentiment de dragoste sau de euforie”, a spus autoarea principală, Donna Jo Bridge, membru postdoctoral în științe medical-sociale la Școala de Medicină a Universității Feinberg. „Dar, de fapt, se poate să îți proiectezi sentimentele din prezent asupra acelei întâlniri originale cu persoana respectivă”.
Pentru a ne ajuta să supraviețuim, explică Bridge, amintiriile noastre se adaptează la un mediu aflat în continuă schimbare și ne ajută să sortăm ceea ce este important. Acesta este primul studiu care arată în mod specific cât de problematică este memoria și cum poate insera lucruri din prezent în amintirile din trecut.
La experiment au participat 17 persoane care au studiat 168 de locuri ale unui obiect pe un ecran, cu diferite imagini de fundal. Apoi, cercetătorii au cerut participanților să încerce să plaseze obiectul în locul original, dar în timp ce pe ecran era un alt fundal. De fiecare dată, participanții plasau obiectele într-o poziție incorectă.
Pentru ultima parte a studiului, participanților li s-a arătat obiectul în trei locuri de pe ecranul original și au fost rugați să aleagă locul corect. Opțiunile lor erau: locul în care au văzut mai întâi obiectul, locul în care ei au pus obiectul în partea a doua a studiului și un loc complet nou.
„Oamenii au ales de fiecare dată locul pe care l-au ales în partea a doua”, a spus Bridge. „Acest lucru arată că amintirea originală a locului a fost modificată pentru a reflecta locul pe care și l-au adus aminte pe noul fundal. Memoria lor a actualizat informațiile prin inserarea informațiilor noi în amintirile vechi”.
Acest articol a fost actualizat la: 20 ianuarie 2016 19:17