Connect with us
Unul dintre cele mai cunoscute simboluri pascale este Iepurasul de Paste. Originile acestuia dateaza de cateva sute de ani.

Stil

De unde vine traditia Iepurasului de Paste

Iepurasul de Paste a inceput sa devina unul dintre principalele simboluri ale sarbatorilor pascale, alaturi de celebrele Oua de Paste. Dar care sunt originile sale?

Alături de tradiționalele ouă de Paște, în ultimii ani, oamenii din întreaga lume au început să ofere ouă de ciocolată și figurine în forma iepurașului de Paște. În multe țări vest-europene, chiar acest Iepuraș de Paște este cel care ascunde prin casă și grădină, ouă de ciocolată, spre bucuria copiilor. Dar care sunt originile acestui noi simbol Pascal?

Iepurasul de Paste provine de pe meleaguri germane si simbolizeaza fertilitatea, scrie teotrandafir.com. Prima aparitie a iepurasului ca simbol al Pastelui a avut loc in Germania si a fost mentionat in carti in jurul anului 1500, desi e probabil ca el sa fie prezent de mai multa vreme in traditia populara.

Germanii sunt, de altfel, primii care au inventat dulciurile in forma de iepurasi, la 1800, din aluat si zahar. In aceeasi perioada, in Franta si Germania au aparut si primele oua din ciocolata.

Iepurasul de Paste are o origine pagana

Simbolul iepurelui provine din vremea festivalurilor pagane dedicate zeitei Eastre. Legenda spune ca Eastre a gasit intr-o iarna o pasare ranita pe camp; pentru a o salva de la moarte, zeita a transformat-o intr-o iepuroaica, aceasta pastrand capacitatea de a depune oua. Pentru a-i multumi binefacatoarei sale, iepuroaica decora ouale facute si i le daruia zeitei. Din aceasta legenda s-a nascut si traditia ca iepurasul sa aduca daruri copiilor.

In America, aceasta traditie a iepurasului de Paste, care aduce cadouri oua vopsite copiilor cuminti, a fost adusa de germani.

Iepurasul, un simbol sacru in diferite culturi

Desi nu este un animal prea impresionant, iepurele este un mesager sacru al divinitatii in multe culturi.
In traditia chineza, iepurele este o creatura care traieste pe Luna, unde se ocupa cu macinarea orezului, esenta vietii.
Pentru budisti, iepurele este, de asemenea, o creatura selenara. Legenda spune ca, neavand ce ofranda sa-i aduca zeitei Indra, iepurele s-a gatit pe sine insusi in focul sacru si, ca rasplata, a fost asezat pe Luna.
Si pe continentul american, animalul cu urechi mari este personaj de legenda. La unele triburi exista un mit care descrie cum iepurele a adus oamenilor focul, in timp ce in cultura mayasa era creditat cu inventarea scrisului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Stil

To Top