Connect with us
Cancerul de piele devine mutilant sau chiar fatal, dacă este subestimat sau mutilat avertizează medicul Mihaela Leventer.

Stil

Dr. Mihaela Leventer: Ignorat și subestimat, cancerul de piele devine mutilant sau fatal

Ignorat și subestimat, cancerul de piele devine mutilant sau chiar fatal, deși are șanse mari de vindecare, susține doctorul Mihaela Leventer.

Organizația Mondială a Sănătății deține în continuare aceleași statistici îngrijorătoare: unul din 3 cancere diagnosticate de medici este situat la nivelul pielii. Cu toate acestea, există multe persoane care nu consideră periculoase leziunile persistente de la nivelul tegumentului și nu le dau importanță. Trec luni, uneori chiar ani, înainte de prezentarea la dermatolog.

“Recent, am avut 6 cazuri de melanom malign într-o singură săptămână, ceea ce este foarte, foarte mult. Erau tumori la vedere. Un caz era un melanom dezvoltat la nivelul genunchiului: pacientul îl vedea în fiecare zi cum creștea, de 3 ani se dezvolta și nu s-a dus la doctor pentru că leziunea nu durea, nu dădea niciun fel de senzație specială de alertă. Întâlnesc adesea genul acesta de caz. La fel se întâmplă și în cazul carcinomul bazocelular care este cea mai frecventă tumoră de piele. Boala se poate vindeca, dar ignorată, mutilează: există oameni care stau cu o leziune malignă, pe nas, de exemplu și ajung la doctor abia când aripa nasului a fost perforată și se vede clar că este distrusă sau când buza este tracționată de o tumoră care se vede și se dezvoltă în vecinătate”, descrie experiența sa medicală dermatologul Mihaela Leventer.

Doctorii se confruntă în continuare cu multe prejudecăți legate de cancerul de piele și cu o convingere periculoasă că afecțiunile pielii nu sunt cu adevărat grave. Există încă situații în care o aluniță neglijată se transformă într-un melanom cu metastaze, iar pacienții amână vizita la specialist.

“Controlul sănătății pielii nu trebuie făcut doar dacă ai leziuni care cresc dramatic, ci și dacă sunt modificări noi, apărute recent, datează de o lună și nu s-au vindecat. Dermatologul este în serviciul pacientului și poate să spună: e o leziune benignă, nu are niciun fel de risc. Poate fi, de exemplu, o înțepătură de insectă, poate fi o foliculită, o banală viroză cutanată, cum sunt papiloamele. Și da, poate fi ceva ciudat și e mai bine să verific la laborator. Sau suspectez o leziune cu potențial malign și este mai bine să verificăm despre ce este vorba ca să știm ce avem de făcut în continuare”, recomandă dr. Leventer.

Orice aluniță suspectă sau leziune care nu trece ar trebui investigată cu ajutorul biopsiei. Doar așa medicii pot pune diagnosticul precis și pot oferi pacienților șanse reale de vindecare.

“Doar centrele dotate cu tehnologie dedicată și ultraspecializate oferă, însă, această șansă, tratamentul corect însemnând eliminarea tumorii în totalitate fără risc de recidivă prin control microscopic. Pentru carcinoamele cutanate de la nivelul feței și scalpului, de exemplu, excizia prin microchirurgie Mohs este vindecătoare în 99,9% din cazuri. Metoda asigură verificarea întinderii tumorii în timpul operației și se face doar de către medici special antrenați în această procedură.

Carcinoamele de pe alte zone ale corpului pot fi excizate tradițional, la 5 mm margine de siguranță. Laboratorul de histopatologie si imunohistochimia oferă azi un sprijin important specialistului dermato-oncolog, rezultatele putând fi obținute în foarte scurt timp astfel încât să ghideze eficient actul terapeutic”, detaliază protocolul de vindecare a cancerului coordonatoarea Dr Leventer Centre.

Există și situații în care pacienții ajung la medic și primesc un diagnostic neclar, lucru care ar trebui să-i alerteze și să solicite o a doua opinie medicală.

“De exemplu, un diagnostic vag este cel de nev atipic, adică aluniță activă. Aici se pune problema dacă este doar o aluniță sau dacă este chiar un melanom incipient sau în evoluție, situație în care examenul histopatologic este vital. Scoaterea unei alunițe nu înseamnă un risc pentru pacient, fie ea benignă sau chiar malignă. Scoaterea unei alunițe trebuie urmată obligatoriu de analiza de laborator care să ne dea datele despre structura în interiorul pielii”, este de părere dr. Leventer.

În aceste condiții, autoexaminarea pielii este un gest obligatoriu și trebuie însoțit de vizita anuală la dermatolog.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Stil

To Top