Stil

Izvorul Tămăduirii 2019. Ce să nu faci în ziua de sărbătoare de pe 3 mai

Izvorul Tămăduirii  este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar, care pică anual în prima zi de vineri după Paște. Izvorul Tămăduirii 2019 este celebrat pe 3 mai.

În toate bisericile se face azi Agheasmă Mică.

Această sfințire a apei înseamnă aducerea acesteia la starea intiala de apa vie, nealterabilă, la formă în care Dumnezeu a creat-o la început. Această apa trebuie băuta de toți creștinii, însă în special de cei bolnavi, căci se consideră că ei se umplu de puterea Duhului Sfânt.

Spre deosebire de Agheasma Mare, aceasta se poate bea pe tot parcursul anului, ori de câte ori este necesar. Totodată această zi este închinată și Maicii Domnului.

În timpul slujbei de Izvorul Tămăduirii, preotul sfințește apa și îi stropește pe credincioși în timp ce cântă „Mântuiește Doamne poporul tău”. Este ziua în care fiecare om trebuie să bea cel puțin o gură de agheasmă mică, pentru a se vindecă și se reînnoi.

Agheasma nu se bea decât pe stomacul gol! În caz contrar se consideră că ai făcut un mare păcat chiar și dacă ai atins un mic strop de buze.

Izvorul Tămăduirii este o celebrare dedicată Maicii Domnului, cu scopul de a arăta rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Numele acestui praznic provine de la o serie de minuni care s-au săvârsit la un izvor aflat în apropiere de Constantinopol.

Se spune că Fecioara Maria i-ar fi indicat împăratului Leon locul unde se afla acest izvor miraculos.

Ce să nu faci de Izvorul Tămăduirii 2019

De Izvorul Tămăduirii, NU se lucrează. Conform tradiției, pe vremuri, cu aceastã ocazie nu se muncea pentru că cine lucra era lovit de o boală din care nu își mai reveneau până la moarte. De asemenea, boii nu se înjugau pentru a nu îmbolnăvi.

În plus, în trecut nu se țesea nimic deoarece cu pânza țesută în această zi nu se îmbrăcau nici măcar cei morți, deoarece nu puteau fi primiți pe cealaltă lume.

Nu se spală și nici nu se calcă rufe. Se spune că cine respectă acest obicei, va avea un loc asigurat în Rai.

O altă practică străveche care este complet interzisă în aceasta zi este vrăjitoria. Se spune înainte femeile umblau cu tot felul de vrăji în ziua de Izvorul Tămăduirii, tocmai pentru că apele avea puteri miraculoase și le ajutau pe acestea să își împlinească dorințele.

Cine lasă un vas cu apă în biserică de joi până vineri și apoi se spăla cu ea scăpa de ghinioane și necazuri. Totuși, acest obicei este considerat un mare păcat, iar în majoritatea zonelor țării el a fost dat de mult uitării.

Rugăciune de Izvorul Tămădurii către Fecioara Maria

Dumnezeiesc izvor ai raiului, Fecioară şi Maică cerească, pe tine te numim după vrednicie, căci curgerea şi darul izvorului tău au străbătut în cele patru părţi ale pământului, care se acoperă pururea cu străine minuni, din apa ce se dă spre băutură tuturor celor ce cer.

Pentru aceasta bucurându-ne toţi creştinii, cu credinţă alergăm la izvorul tău, scoţând totdeauna apă, cu sfinţenie şi cu dulceată zicând:

Bucură-te, izvorul curgător de tămăduiri;
Bucură-te, că în dar reverşi din destul, bogate vindecări celor bolnavi;
Bucură-te, că pe cei orbi, ce aleargă la tine, a vedea lămurit îi faci;
Bucură-te, că pe mulţi şchiopi i-ai îndreptat;
Bucură-te, că pe slăbănogi i-ai întărit;
Bucură-te, că prin turnarea apei de trei ori pe cel mort, l-ai vindecat;
Bucură-te, minune străină, acoperită pururea de slava Celui Preaînalt.
Bucură-te, că pe tine te numim rai cugetător;
Bucură-te, căci ca o ploaie pe pământ uscat căzând, adăpi sufletele cele însetate de viaţă;
Bucură-te, Ceea ce eşti izvor de viaţă dătător!

Citește și: Săptămâna Luminată – Ce să nu faci în fiecare zi din săptămâna de după Paște

Acest articol a fost actualizat la: 2019-05-03T13:42:35+03:00 13:42

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More