Connect with us
Menopauza: Ce este menopauza și de ce femeile intră în acest proces la jumătatea vârstei? Specialiștii au oferit o serie de explicații.

Stil

Menopauza: misterul a fost elucidat de balenele ucigașe

Balenele ucigașe și oamenii au un lucru în comun. Noi trăim în ecosisteme foarte diferite, la urma urmei. Cu toate acestea, cele două specii împărtășesc un atribut biologic neașteptat. Femelele de Orcinus orca și Homo sapiens trec prin menopauză.

Acesta este un aspect extraordinar al dezvoltării noastre. Spre deosebire de majoritatea animalelor de pe planeta noastră, femeile și balene ucigașe de sex feminin se opresc din reproducere la jumătatea vieții lor.

Întrebarea este: de ce? Din ce motiv femelele se opresc din reproducere la vârsta de mijloc? Potrivit lui Darren Croft de la Universitatea Exeter, a carui echipa a studiat balene ucigașe timp de mai mulți ani, există mai multe teorii diferite.

„Unii au argumentat că acesta este un artifact care a apărut în timpul evoluției noastre recente și pur și simplu a persistat în descendența noastră.”, a spus el. Cu alte cuvinte, nu există niciun motiv specific pentru menopauza la om. Este pur și simplu un accident evolutiv. Cu toate acestea, Croft crede că există dovezi incontestabile că menopauza este o trăsătură adânc înrădăcinatî în trecutul nostru.

O explicație ar fi următoarea: femelele mai în vârstă sunt programate să încheie reproducerea lor, astfel încât acestea să poată să se dedice exclusiv creșterii nepoților. Acest lucru, în viziunea specialiștilor, este un câștig, deoarece ele pot ajuta ca următoarea generație să ajungă la maturitate.

Darren Croft, cel care a condus studiul, a declarat: „Femelele din mai multe specii se comportă ca lideri în viața de adult, dar continuă să se reproducă. Lucrarea noastră prevede un mecanism care explică de ce femelele în vârstă se pot opri (din reproducere). Pierd competiția în fața fiicelor lor”.

În mod normal, balene ucigașe, încep să se înmulțească în jurul vârstei de 15 ani. Ele se opresc la vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani. Femele trăiesc până în jurul vârstei de 80 de ani.

Daniel Franks de la Universitatea din York, participant al studiului: „Noul nostru studiu de lucru arată că, în cazul în care o femelă în vârsta reproduce, puii ei suferă de concurența nepoților. Aceasta, împreună cu investițiile ei de a ajuta nepoții ei, poate explica evoluția menopauzei. ”

Această ipoteză a fost un conflict de reproducere propusă inițial de Mike, de la Universitatea Exeter și Ruf Johnstone de la Universitatea din Cambridge. Aceștia au susținut că un conflict între generații a fost explicația apariției menopauzei la unele specii.

De femeile trec prin menopauză?

Citește explicația specialiștilor în pagina următoare

Pagini: 1 2

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top