În așteptarea sărbătorii Sfinților 40 de mucenici din 9 martie, vă prezentăm o retetă delicioasă de mucenici cu zeamă.
Mucenicii cu zeamă se fac foarte ușor, mai ales că în comerț acești mucenici sunt ambalați și numai buni de fierți.
Citește și: Ce să nu faci de Sfinții 40 de Mucenici – Doamne ferește să faci așa ceva
Insă, mai există un secret care te vor ajută să faci mai buni mucenici cu zeamă. Cercetătorii au descoperit că toate citricile sunt tratate chimic pentru a rezistă cât mai mult timp sănătoase și frumoase.
Asta și pentru a luă ochii consumatorilor și că îndeosebi sunt afectate cojile acestora.
De aceea, indicat ar fi să nu se mai folosească coajă rasă de lămâie și portocală la prăjituri. Asta deoarece coajă cea mai afectată de chimicale.
Că mirodenii se pot folosi :
Ulterior, se pot îndulci cu zahăr,miere de albine sau fructoză.
La 250 g mucenici se pun cam 2,5l apa la fiert.
Se da apa în clocot cu zahăr sau miere după gust, ,zahăr vanilat, esențe după gustul fiecăruia, după care se adaugă mucenicii cu mare atenție să nu se rupă sau să se lipească între ei sau chiar de fundul oalei.
Se mai fierb la foc mic aprox 10-15 minute după care se lasă să se odihnească puțin cu capacul deasupra. Apoi,adăugați scorțișoară și nucă după gust.
Citeşte şi Sfinții 40 de mucenici din Sevastia: Ce să faci pe 9 martie dacă vrei să îți meargă bine
Sfinții 40 de mucenici din Sevastia sunt sărbătoriți în religia creștin-ortodoxă în data de 9 martie. Această sărbătoare este trecută cu cruce neagră în calendar și este legată de mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții.
Cei 40 de mucenici au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), cunoscut pentru prigoanele sale contra creștinilor. Mucenicii erau de orginie romană, greacă și armenească și făceau parte din Legiunea a XII a Fulminata din Armenia.
Ei erau creștini, iar Guvernatorul Agricola, aflând despre credința lor, a încercat să-i oblige să se se închine la idoli falși.
Ei au fost băgați în temniță și bătuți cu pietre timp de opt zile, iar ulterior condamnați la moarte prin înghețare în lacul din Sevastia, dar s-au rugat lui Dumnezeu, iar acesta a făcut o minune și a înghețat apa lacului.
Numele celor 40 de Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.
Ziua de 9 martie este una plină de tradiții și obiceiuri din popor. Unul din ele este legat de scosul plugului la arat. După ce în februarie, plugul era trecut prin foc de către fierarul satului, reparat, curățat și purificat, iar în dimineața acestei zile era scos festiv din casă.
O superstiție din popor mai spune că în ziua de 9 martie, cei 40 de mucenici se adună pentru a participa la un sobor de dezghețare a pământului și slobozire a căldurii. Ziua mucenicilor era și un bun prilej prin care se realiza o prognoză a vremii.
Se considera că dacă în această zi plouă, va ploua și de Paști. Dacă se auzeau tunete, va fi o vară benefică pentru culturi. Dacă în noaptea de dinaintea zilei era frig și pământul îngheța, se credea că va urma o toamnă îndelungată.
În această zi se împart bucate dar și colivă celor săraci și nevoiași, după ce sunt sfințite de către preot. Acest gest este făcut în memoria celor care nu mai sunt printre noi.
9 Martie este, totodată, o zi în care se pomenesc morții în biserică, o parte din bucate sunt duse la cimitir, la mormintele celor dragi. Aici se mai pun flori și lumănări.
Probabil cea mai cunoscută tradiție legată de această zi este legată de pregătirea mucenicilor. Aceștia sunt diferiți în funcție de regiunile țării. În Moldova se fac cei numiți și sfințișori, formați din bucăți mari de aluat,presărați cu nucă și miere.
În Muntenia și Dobrogea se fac sub forma unei ciorbe cu bucăți mici și subțiri de cocă, în formă de opt (cunoscuți și ca măcinici).
Mucenicii se dau și ei de pomană în această zi.
Nu ai voie să speli haine sau să faci curățenie în gospodărie. Singurele munci permise sunt cele legate de scoaterea plugului pentru arat și de agricultură.
Nu este bine să te cerți sau să ții mâine pe cineva. Dacă te-ai certat înainte cu cineva este bine să te împaci cu el/ea și să îți ceri iertare dacă ai greșit. Altfel, riști să ai o vară grea.
Nu uita să dai de pomană celor săraci în această zi.
Acest articol a fost actualizat la: 7 martie 2019 14:48