Mucenici moldovenesti (Sfintisori) – Reteta

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) – Reteta. Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii.

In aceasta zi, se trece la curatenia gospodariei, dandu-se foc gunoaielor stranse numai cu foc adus din casa, pentru a aduce caldura din casa si afara. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, zilele capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor mosilor, zile calde.

Citește și: Ce să nu faci de Sfinții 40 de Mucenici – Doamne ferește să faci așa ceva

De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc. De asemenea, se mananca mucenici!

In multe zone ale tarii se fac in aceasta zi mucenici muntenesti, astazi am ales sa va prezentam o reteta moldoveneasca.

Ingrediente mucenici moldovenesti

Faina alba calitate superioara – 550 g
Drojdie instant – 1 buc – 1 plic
Lapte – 125 ml laptele sa fie cald, nu fierbinte – sau apa in post (daca folositi doar lapte puneti 200ml, daca le combinati puneti jumatate / jumatate)
Zahar – 150 g
Oua – 1 buc plus 1 galbenus pentru uns – in post nu puneti oul
Unt – 80 g in varianta de post inlocuiti untul cu ulei
Sare – 1 lingurita
Miere – 2 linguri
Nuca taiata marunt sau macinata – 100 g

Mod de preparare Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Intr-un bol puneti faina, sarea, drojdia uscata si zaharul. Adaugati oul, untul, laptele si apa si framantati cam 25- 30 de minute pana se formeaza un aluat elastic si nelipicios. Apoi il lasati sa creasca cam 1 ora intr-un bol acoperit cu un prosop.

Dupa ce a trecut timpul de dospire aluatul se scoate pe masa (presarata cu putina faina) si se imparte in 20 de bucati, apoi li se da forma si se impletesc.

Se pun in tava (acoperita cu hartie de copt) si se lasa inca o ora la dospit. Cand sunt crescuti frumos, ungeti mucenicii cu galbenus de ou. Mai apoi ii coaceti la 180 de grade pana devin aurii. Aproape ati terminat de facut mucenicii muntenesti!

Cand i-ati scos cu ajutorul unei pensule ungeti mucenicii cu sirop de zahar sau miere, apoi presarati din abudenta cu nuca macinata.

Pofta buna! Voi ce retete aveti pentru mucenici moldovenesti, numiti si sfintisori?

Share
Scris de
Laurențiu Emanuel

Acest site foloseste cookies.

Read More