Aceasta problema, aparent fara rezolvare in tara, se gaseste in marile aglomerari urbane. Lupta acerba de a castiga spatiu a impartit oamenii in doua categorii; pe de-o parte soferii, care consiera ca e legal sa-si parcheze masina pe trotuar atat timp cat lasa loc liber cel putin un metru si pietonii care sunt de parere ca aleea pietonala este destinata exclusiv lor. Cu alte cuvinte, acest „razboi” va continua atat timp cat cele doua tabere nu vor cade la o intelegere.
In randul publicului larg exista inca convingerea ca parcarea masinii pe trotuar este legala atata timp cat este lasat spatiu liber de cel putin un metru destinat pietonilor. Legea mentioneaza doar o regula generala si anume faptul ca parcarea pe trotuar este ilegala, singura exceptie este atunci cand exista panouri si marcaje ce permit in pod expres acest lucru.
Abia in aceasta situatie, a exceptiei marcate printr-un panou aditional, intervine conditia lasarii spatiului de un metru pentru pietoni. Daca ar fi sa analizam cu atentie textele de lege care privesc aceasta reglementare putem observa ca exista un oarecare conflict intre Legea privind circulatia pe drumurile publice si Hotararea de Guvern care aproba Regulamentul de Aplicare.
CITESTE SI: Perchezitii DNA in Teleorman. Politia Rutiera este vizata!
CITESTE SI: Raport OMS: Cati oameni au murit din cauza accidentelor rutiere
Justitia a intervenit in anul 2012 in aceasta problema si a conchis ca nu exista niciun conflict legislativ. Regula generala din lege are prioritate fata de regula de aplicare; „parcarea pe trotuar este considerata ilegala daca nu exista un panou si marcaj permisiv”. Un judecator CSM este de aceeasi opinie cu litera legii; „Trotuarul este pentru pietoni. Pe trotuar poate opri sau stationa un autoturism numai daca sunt indicatoare sau marcaje in acest sens”.
Totusi, Politia Rutiera interpreteaza eronat lega si incurajeaza practica parcarii pe trotuar, spunand sec „Cat timp se lasa un metru, e legal”. In continuare cetatenii asteapta o clarificare din partea autoritatilor competente. Pana atunci, Politia Rutiera continua sa faca o confuzie si sa interpreteze situatia, pe cand justitia a decis deja ca aceasta practica, ce a parcarii pe spatiul pietonal, este foarte bine reglementata de cadrul legal.
Acest site foloseste cookies.
Read More