Postul Crăciunului începe anul acesta cu o zi mai devreme decît de obicei. Postul Crăciunului începe pe 14 noiembrie și durează 40 de zile. Ultima zi de post este 24 decembrie, iar pe data de 25 decembrie, când este sărbătorită Nașterea Domnului Iisus Hristos, avem voie să consumăm toate produsele interzise în post.
Din rânduielile bisericeşti aflăm că se lasă sec pe 14 noiembrie, iar postul începe pe 15 noiembrie. Însă, dacă data de 14 noiembrie cade miercurea, cum se întâmplă în acest an, sau vinerea, se lasa sec cu o zi înainte, adică pe 13 noiembrie, iar postul „se completează” cu ziua de 14 noiembrie, când se posteşte în mod obişnuit.
Citește și: Părintele Visarion Alexa dezvăluie cum trebuie să ții Postul Adormirii Maicii Domnului
În postul Crăciunului este dezlegare la peşte şi preparate din peşte, la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică.
Față de postul Paștelui, care durează șapte săptămâni, în postul Crăciunului este voie să se consume pește și în alte zile. Astfel, pe 21 noiembrie, când se prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, se pot consuma aceste produse. De asemenea, și de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, este dezlegare la pește. Și pe 6 decembrie, când este prăznuit Sfântul Ierarh Nicolae se consumă pește.
În Bucovina, se spune că cei care muncesc cu o zi înainte de Postul Crăciunului vor atrage energii negative asupra lor. O altă superstiție ar fi aceea că oamenii trebuie să acorde o mai mare atenție atunci când spală vasele în casă.
Ele trebuie puse la scurs cu gura în jos pentru a scăpa de pagubă în anul ce urmează. Mâncarea rămasă la ultima masă dinaintea Postului Crăciunului nu ar trebui să se arunce! Sunt strânse cu atenție și aruncate spre cer, în direcția răsăritului, pentru păsările cerului.
Femeile care au spălat așternuturile și fețele de masă în ziua în care se lasă de sec vor fi curate în tot restul anului. Gospodinele nu au voie să cosă, să toarcă și nu se țese pentru a nu fi lovite de rele și boli.
Nu e bina să dai obiecte cu împrumut în prima zi de Post și asta pentru că lupii vor da târcoale casei tale. De asemenea, cel ce împrumuta pe cineva cu baninu va avea parte de ei de sarbatori.
„Credincioșii trebuie să aibă în vedere că postul nu înseamnă numai o abținere de la anumite mâncăruri, ci postul este în primul rând spiritual.
Postul înseamnă o reașezare în ordinea firească a lucrurilor din perspectiva legăturii noastre cu Dumnezeu, adică să redevenim oamenii lui Dumnezeu. Postul este și prima poruncă pe care a primit-o omenirea, Adam și Eva în Rai au primit porunca să nu mănânce din pomul vieții și din pomul cunoștinței binelui și răului”, a explicat preotul Filip Onisim.
Acest articol a fost actualizat la: 2019-11-15T10:20:38+02:00 10:20
Acest site foloseste cookies.
Read More