Ce sunt degeraturile si cum trebuie sa le tratezi?
Degeraturile reprezinta leziuni ale tesuturilor provocate de frig, in urma situatiilor de expunere la temperaturi scazute. Acestea sunt intalnite de obicei in timpul sezonului rece sau in cazul unor incidente turistice pe munte. In general, degeraturile afecteaza extremitatile corpului: degetele de la maini sau picioare, nasul si urechile.
In cazul aparitiei degeraturilor, acestia sunt pasii care trebuie urmati:
In primul rand, se introduce victima intr-un mediu incalzit ( daca persoana este afara, aceasta se aduce in casa) si se infasoara zonele degerate fie in haine groase, fie in paturi. In plus, este bine de stiut ca se poate introduce extremitatea degerata in apa cu o temperatura de 34, pana la 37 grade celsius.
Ulterior, in cazul in care victima este constienta si nu varsa, acesteia i se pot oferi lichide calde (nu fierbinti). Atentie, in cazul unui grad ridicat de degerare, victima trebuie sa fie transportata la spital.
Ce trebuie sa evitam?
In cazul aparitiei degeraturilor, NU este recomandata masarea zonelor degerate, si nici expunerea la temperaturi crescute, precum calorifere, sobe sau apa fierbinte etc. In plus, sub nicio forma nu trebuie sa i se dea bauturi alcoolice victimei.
Ce este hipotermia si cum trebuie sa o tratam?
Hipotermia reprezinta scaderea temperaturii centrale corpului sub 35 grade celsius. In functie de temperatura corpului victimei, hipotermia se poate clasifica in:
– usoara: atunci cand temperatura corpului se afla intre 35-32 grade celsius
– medie: temperatura corpului este intre 32-28 grade celsius
– grava: momentul in care temperatura corpului scade sub 28 grade celsius
Persoanele care au un risc crescut de a face hipotermie sunt: varstnicii si copiii mici, traumatizatii, alcoolicii, drogatii si persoanele innecate ( deoarece caldura se pierde mai usor in apa decat in aer).
In cazul unei perosoane care sufera de hipotermie, primul ajutor incepe cu evaluarea functiilor vitale (ABC – libertatea cailor respiratorii, respiratie, circulatie), dupa care urmeaza resuscitarea cardiorespiratorie, daca este nevoie. Este bine de stiut ca toracele victimelor aflate in hipotermie este mai rigid, ceea ce face mai dificil masajul cardiac.
In plus, restabilirea temperaturii normale a corpului se face lent, nu brusc (cu aproximativ 1 grad pe ora) , iar procedeul consta in:
– incalzire pasiva: mai exact aducerea victimei intr-un mediu cald, inlocuirea imbracamintei ude cu una uscata si invelirea persoanei suferinde cu paturi. Aceste masuri pot fi suficiente in hipotermiile usoare si medii cu temperaturi peste 31 grade celsius
– incalzire externa activa: reprezentand imersie in apa calda (40 grade celsius), acoperirea cu paturi electrice, infasurarea in haine sau paturi calde, pungi sau sticle cu apa calda
– incalzire interna activa: acest procedeu se face dupa transportul victimei la spital (ventilatie cu O2 cald, fluide calde etc.).
Ce este de evitat?
In cazul unei persoane care sufera de hipotermie, NU i se vor da bauturi alcoolice (exista unele conceptii gresite conform careia alcoolul incalzeste). In plus, in cazul in care victima este constienta si nu prezinta varsaturi, se pot oferi bauturi calde (ceai, supa).
O persoana aflata in hipotermie nu poate fi declarata decedata pana ce nu este reincalzita. Din acest motiv, resuscitarea se va continua pana la restabilirea temperaturii normale a corpului.
Sursa foto photobucket.com