Connect with us
Sfânta Maria Mică, sărbătoare mare! Ce nu ai voie să faci astăzi

Stil

Sfanta Maria Mica 2019: Traditii, obiceiuri si superstitii. Ce nu este bine sa faci in aceasta zi

Sfanta Maria Mica este sarbatorita in fiecare an pe data de 8 septembrie. Tot la aceeasi data sarbatoreste si Biserica Catolica Nasterea Maicii Domnului.

Sfanta Maria Mica este prima sarbatoare din cursul anului bisericesc, care a inceput la 1 septembrie si totodata cea mai mare sarbatoare a toamnei. In aceasta zi credinciosii merg de dimineata la biserica, pentru a asculta slujba si pentru a se inchina la icoana Maicii Domnului.

Citește și: Sfânta Maria Mică 2019: Ce este bine să faci de Nașterea Maicii Domnului

Fecioara Maria s-a nascut intr-o familie de crestini, Ioachim si Ana. Acestia, desi inaintati in varsta, s-au rugat cu tarie pentru a avea un prunc. Traditia spune ca Ingerul Gavriil i-a vestit ca ruga lor a fost ascultata si ca Dumnezeu le va da cel mai de pret dar, un prunc, ales al Domnului, pe care au botezat-o Maria. Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea in biserica (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sarbatori crestine inchinate Sfintei Fecioare Maria, Nascatoarea de Dumnezeu.

SFANTA MARIA MICA: TRADITII, OBICEIURI, SUPERSTITII

– Potrivit traditiei ortodoxe, rugaciunile adresate Maicii Domnului de Sfanta Maria Mica de catre cele care isi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricand.

– O alta superstitie romaneasca spune ca persoanele care mananca gatit la foc in aceste zile isi pot atrage asupra lor boli care ii pocesc.

– Sfanta Maria Mica, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, da startul lucrurilor agricole de toamna si momentul in care noul anotimp incepe sa isi intre in drepturi Mai exista
– O alta superstitie romaneasca spune ca cei care mananca gatit la foc in aceste zile au sansa de a atrage asupra lor boli care ii pocesc.

– De Sfanta Maria Mica se aprinde in schimb candela in dreptul icoanei Maicii Domnului si se lasa sa arda pe tot parcursul sarbatorii.

– Este ziua in care se da drumul culesului de vii, se bat nucii pentru a avea rod bogat si anul viitor, se jupoaie coaja ulmilor si se da startul targuilor si iarmaroacelor de toamna.

– 8 septembrie este ziua in care unele pasari precum randunelele isi pregatesc calatoria spre tarile calde, iar gazele si reptilele se retrag in pamant.

– Conform traditiilor, in ziua de Sfanta Maria Mica se fac pelerinaje la manastiri si se duc la biserica fructe, paine si lumanari, pentru a fi sfintite.

Ce nu este bine sa faci de Sfanta Maria Mica

Potrivit traditie, in ziua de Sfanta Maria Mica este interzis sa faci anumite lucruri:

– Pe 8 septembrie, de Nasterea Maicii Domnului, barbatii nu mesteresc si nu fac treaba in gospodarie, iar femeile nu cos si nu spala rufe.

– Aceasta zi a Nasterii Maicii Domnului trebuie cinstita cu bucurie si tinuta de toata lumea. Nu se cade sa lucrezi sau sa faci treburi gospodaresti tocmai in aceasta zi sfanta.

– De asemenea, in aceasta zi de sarbatoare este interzis sa te certi cu cineva.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Stil

To Top