Creștinii ortodocși îl prăznuiesc în data de 6 octombrie pe Sfântul Apostol Toma. Sărbătoarea este marcată cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox.
Sfântul Toma este unul dintre cei doisprezece Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. Numele său înseamnă geamăn în limba aramaică.
Apostolul a întemeiat biserici în India, unde a sfințit preoți și episcopi și a convertit la creștinism două soții de mari principi indieni. Unul dintre ei l-a condamnat la moarte, iar Toma a fost ucis cu lancea.
Moaștele sale au fost aduse la Edessa, în anul 165. Sfântul Apostol Toma este cunoscut în tradiția populară drept „Necredinciosul”, din cauza faptului că nu a dat crezare vorbelor conform cărora Hristos a înviat:
„Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede” (Ioan 20, 25). El este considerat și patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor.
Se spune că în această zi nu este bine să te cerți cu persoanele apropiate sau să ai gânduri necurate. Trebuie să te abții de la vici și să nu faci abuzuri. Este o zi de rugăciune, în care credincioții trebuie să facă fapte bune.
Sfinte Apostole Toma, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe Fiul lui Dumnezeu Cel fără de început, Dumnezeu Cuvântul, Cel Ce S-a arătat pe pământ cu Chipul precum suntem noi, pe Care L-ai văzut, mărite, ale Cărui mâini şi coasta cu palma le-ai pipăit, roagă-L să mântuiască pe robii săi.
Sfinte Apostole Toma, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ştiutorul celor ascunse şi Cel Ce cercetează rărunchii şi ispiteşte inimile, Dumnezeul meu, Iisus, pe tine, Sfinte Apostole Toma Preafericite, te-a primit slujitor Dumnezeieştii Sale arătări şi mărturisitor şi Dumnezeiesc Apostol.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Râu de ape Tainice te-ai arătat, Apostole Toma, care adăpi faţa pământului şi adunarea Bisericii, cu curgerile cunoştinţei de Dumnezeu; şi cu repejunea Duhului ai gonit înşelăciunea mulţimii zeilor.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin
Acest articol a fost actualizat la: 5 octombrie 2018 16:01