SOBORUL MAICII DOMNULUI: Ce să NU faci in a doua zi de Crăciun

Catalin Nae
26.12.2017
SOBORUL MAICII DOMNULUI: Ce să NU faci in a doua zi de Crăciun

Soborul Maicii  Domnului, sărbătoare cu cruce roșie în calendar, pică anual pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun.

Sărbătoarea Soborului Maicii Domnului îi îndeamnă pe enoriași să se adune pentru a o cinsti pe Sfânta Născătoare de Dumnezeu. Semnificația cuvântului „sobor” constă în a le aminti credincioșilor că Maica Domnului trebuie preaslăvită,  în mijlocul tuturor Sfinților fericiți din ceruri și adunarea noastră de pe pământ este însoțită de cetele tuturor Sfinților și Îngerilor din ceruri.

SOBORUL MAICII DOMNULUI. Unii liturgisti consideră că această sărbătoare își trage originile de la Sinodul III ecumenic din Efes (431), în cadrul căruia a fost condamnată erezia lui Nestorie. Acesta susținea că în Iisus Hristos ar exista două persoane, una dumnezeiască și una omenească.

Sfântul Ierarh Proclu a vorbit despre  slava negrăită a Fecioarei care ni L-a născut pe Dumnezeu.

„Cine a cunoscut, cine a auzit că Dumnezeu S-a sălășluit necircumscris în pântece, Cel pe care cerurile nu l-au cuprins, iar pântecele nu L-a îngrădit, ci din Fecioară S-a născut nu doar simplu Dumnezeu, nici doar simplu om. Cel ce astăzi S-a născut, poartă care odinioară era a păcatului a arătat-o ușă a mântuirii. Căci acolo unde șarpele a vărsat veninul prin neascultare, acolo Cuvântul, prin ascultare, intrând în altar, S-a întrupat. Acolo unde s-a ivit cel dintâi ucenic al păcatului, Cain, acolo izbăvitorul neamului omenesc, Hristos, fără de sămânță a odrăslit, fără a se rușina iubitorul de oameni de durerile nașterii din femeie”, spunea Ierarhul în predică.

Soborul Maicii Domnului este marcat de o serie de superstiții, tradiții și obiceiuri populare.

Dacă în această zi bate vântul, toamna va fi bogată în ploi și vânturi. Pe vremuri, nașii mergeau la fini în această zi, le dăruiau un colac și spuneau „De la noi mai puțin, mai mult de la Domnul”.

Tot în această zi se reia jocul duminical întrerupt vreme de șase săptămâni, și tot atunci fetele, pe alocuri și flăcăii, își fac intrarea în ceata feciorească.

Ce să nu faci de Soborul Maicii Domnului

De Soborul Maicii Domnului nu este bine să speli haine sau să muncești. De asemnea se spune că în această zi nu este bine să crezi clevetirile. Nu ai voie să tricotezi sau să coși. Este interzis să înjuri sau să folosești cuvinte rele cu ocazia acestei sărbători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *