Categorii Stil

Studiul care creeaza controversa despre LUNA PLINA: Jean-Luc Margot demonteaza credintele populare

Luna plina este adesea asociata cu unele aspecte de-a dreptul suspicioase, unele mai supranaturale decat altele, cum ar fi aparitia Omului-Lup, dar si alte fenomene mai putin magice insa destul de extinse cum ar fi insomniile si bolile mintale. Termenul ”lunatic” este adesea asociat cu aceste credinte.

Unul dintre miturile care vorbeste despre modul in care ne afecteaza luna plina scoate in evidenta faptul ca oamenii se imbolnavesc brusc in aceasta faza lunara sau, dimpotriva, devin mai atractivi din punct de vedere sexual (atat femeile cat si barbatii sunt mai fertili).

Desi oamenii de stiinta au incercat de-a lungul timpului, impreuna cu psihologii, sa combata aceste credinte deoarece nu exista nicio dovada stiintifica menita a confirma influenta lunii pline in aspectele vietii de zi cu zi, credintele populare sunt mai puternice decat ratiunea.

CITESTE SI: CELE MAI CIUDATE OBICEIURI DE PASTE DIN LUME

Un nou studiu ne ofera o completare despre acest fenomen. Jean-Luc Margot, un profesor de astronomie planetara cunoscut, a studiat indeaproape acest mit al lunii pline. Studiul lui a pornit de la ideea demonstrarii cum persoanele inteligente si in general rationale se conving in final de aceste credinte populare care nu sunt bazate pe nimic concret.

Margot asigura ca multi profesionisti din toate domeniile, inclusiv din cel medical, considera ca anumite evenimente isi cresc manifestarea in noptile cu luna plina. Acesta a stat de vorba cu medici din mai multe spitale care au confirmat teoria potrivit careia in noptile cu luna plina se fac mai multe internari si au loc mai multe nasteri decat in mod normal.

Unul dintre medicii cu care Margot a stat de vorba prezenta drept argument un studiu realizat in 2004 de catre cercetatorii din Barcelona, care prezenta tocmai ce se credea: in noptile cu luna plina, spitalele vuiesc mai ceva decat in restul zilelor.

Margot a analizat acest studiu si o serie de alte rapoarte despre puterea de influenta pe care o are luna plina, ajungand la concluzia ca multe se bat cap in cap si sunt prezentate cu deficiente foarte mari publicului. In anul 2000, de pilda, British Medical Journal a publicat doua studii contradictorii despre incidenta persoanelor muscate de caine in noaptea cu luna plina. Unul spunea ca astfel de cazuri cresc, celalalt ca vor scadea.

Margot spune ca anumite credinte sunt atat de bine inradacinate in noi, incat devin aproape genetice: „Credintele dicteaza actiunile. Costurile sociale ale credintelor eronate sunt enorme”. Pentru a argumenta aceasta afirmatie da exemplul vaccinarii bebelusilor. Acesta spune ca o societate care se opune vaccinarii din motive religioase nu face decat sa semene negativitate si sa puna in pericol vieti umane, doar pe baza unor superstitii.

Margot sustine ca, potrivit unor studii recente, 3 din 4 persoane din Statele Unite ale Americii cred in vrajitoare, fantome sau astrologie. Mai mult, 6% din americani sunt gata oricand sa demonstreze ca aselenizarea a fost o facatura a Guvernului. Margot mai spune ca, pe de alta parte, este fascinant universul celor care cred in lucruri ce nu sunt palpabile. Acestia evadeaza din realitatea la fel de interesanta dar monotona pentru imaginatia lor.

Share
Scris de
Adrian Vrauko

Acest site foloseste cookies.

Read More