Connect with us

Știri

De ce sunt banii alunecoși? Bancnotele românești conțin grăsime de vită

Bancontele românești aflate acum în circulație conțin și vită. Este vorba de o cantitate mică de grăsime din rinchi, utilizată în producția plasticului pe care sunt tipăriți banii, pentru a îi face mai alunecoși.

România apare pe site-ul producătorului care produce folia specială pentru bancnote, ca o țară ce folosește bani din plastic. Aceștia sunt fabricați în locații extrem de bine păzite, din motive de siguranță.

În fabricarea bancnotelor se folosește și o cantitate mică de grăsime de vită, pentru a îi face pe aceștia mai alunecoși și mai ușor de folosit, scrie stirileprotv.ro.

Organizațiile vegane cer înlocuirea grăsimii de vită cu o alternativă vegetală

Informația despre acest ingredient a intrat în atenția publică după ce a fost menționată pe site-ul băncii din Anglia. Britanicii au introdus recent prima bancnotă de plastic din istorie, cea de 5 lire. Imediat, organizațiile pentru drepturile animalelor au făcut o petiție prin care se cere eliminarea ingredientului animal. Petiția are deja 136.000 de semnături iar oficialii băncii au anunțat că iau în considerare folosirea uleiului de palmier ca înlocuitor.

„Vor căuta căi alternative să pună grăsime vegetală în bani, dar personal nu mă deranjează deloc, nu o să mănânc acei bani, ci doar o să-i cheltuiesc”a declarat un cetățean britanic.

Citește și: Ce se întâmplă cu restituirea taxei auto. Când își vor primi șoferii banii înapoi

Cantitatea de grăsime folosită în bancnote este infimă, însă, dacă luăm în considerare întreaga masă monetare, sunt folosite sute de kilograme de carne de vită. Potrivit BNR, masa monetară a României este de peste un miliard de bancnote.

Asociația veganilor din România a cerut și ea înlocuirea ingredientului cu o alternativă vegetală.

„Dacă luăm exemplul altor state civilizate, cum ar fi Marea Britanie, Noua Zeelandă, unde comunitățile de acolo au luat o poziție în acest sens și au solicitat băncilor să reconsidere utilizarea unor alternative vegetale, și noi am îmbrățișa o astfel de poziție din partea Băncii Naționale”, a declarat Adrian Sandu, membru fondator Asociația Veganilor din România, pentru stirileprotv.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top