Categorii Știri

10 decembrie: Evenimente și sărbători în calendarul ortodox și catolic

Pe 10 decembrie în calendarul ortodox sunt pomeniți Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf. Tot pe 10 decembrie 2016 este și dezlegare la pește pentru cei care țin post. În calendarul Greco-catolic sunt sărbătoriți aceeasi sfinți alaturi de Fer. Anton Durcovici. Romano catolicii îi pomenesc pe Ss. Eulalia, fc. m.; Maur, m.

Cine a fost Sfântul Mina pomenit pe 10 decembrie?

Sfântul Mina a trăit în timpul imperiului Roman. În vremea domniei împăratului Maximian Dacia (305-313). În acele vremuri credincioșii erau des persecutați. Sfântu Mina era cunoscut pentru învățările sale și talentul său de orator. Trăia în Atena și își ascundea credința față de Hristos. Desele persecuții împotriva credincioșior au generat mari probleme în orașul Alexandria. Împăratul Maximian a decis trimiterea unui om de încredere în oraș pentru a pune capăt tulburărilor. Omul ales de împărat a fost Sfantul Mina, care ajuns în Alexandria i-a liniștit pe credincioși și i-a sfătuit să nu își piardă credința.

Maximian Dacia a aflat că Sfântul Mina este creștin și a ales să mandateze un alt om în Alexandria care avea misiunea să-l covingă să renunțe la credința sa. Sf. Mina nu a renuțat la credința sa și în ciuda torturilor cumplite, a continuat sa creadă în Hristos. Impresionat de tot ce a suferit, trimisul împăratului (Ermoghen) s-a botezat și a renunțat sa-l mai urmărească pe Mina.

Trădarea i-a costat însă, Mina, Ermoghen și notarul celor doi, Sfântul Evgraf, au fost uciși. În cinstea luptei lor pentru credință, calendarul Ortodox și cel Catolic îi pomenesc pe cei trei în 10 decembrie.

Zile de naștere pe 10 decembrie

În 10 decembrie s-au născut: Adi Cristian Colceru, DJ român, Patrick Flueger, Edina Gallovits, jucătoare română de tenis, Gonzalo Higuaín, fotbalist argentinian.

În ce zodie suntem pe 10 decembrie?

Ziua de 10 decembrie este sub semnul zodiei săgetător. Nativii din zodia Balanță se simt foarte îndrăgostiți astăzi, în timp ce Racii au nevoie de liniște. Citeste horoscopul zilnic pentru zodia ta!

Astăzi este ziua internațională a drepturilor omului.

Acest articol a fost actualizat la: 2016-12-10T07:21:55+02:00 7:21

Share
Scris de
Adrian Vrauko

Acest site foloseste cookies.

Read More