Connect with us
15 mai- Ce măsuri vor fi adoptate? Iohannis: "Măsurile vor fi graduale!"

Știri

15 mai- Ce măsuri vor fi adoptate? Iohannis: „Măsurile vor fi graduale!”

Klaus Iohannis a susținut azi, 28 aprilie, o conferință de presă. Aceasta a fost prima de la izbucnirea crizei de coronavirus. Președintele a vorbit despre cum va arăta viața românilor din 15 mai. Din această dată va avea loc o relaxare a măsurilor ulterior impuse. Cu toate acestea, multe dintre ele vor fi păstrate, deoarece revenirea la viața de dinaintea pandemiei nu este posibilă în acest moment. De altfel, unele măsuri care vor fi ridicate, ar putea fi impuse din nou dacă se va dovedi că efectele sunt devastatoare.

15 mai- Ce măsuri vor fi adoptate? Iohannis: „Măsurile vor fi graduale!”

Președintele a declarat că românii nu vor putea reveni, de la 15 mai, la viața normală pe care o știau înainte de pandemie. Românii au făcut eforturi mari pentru a se adapta la un nou mod de trai, iar medicii au depus o muncă lăudabilă. Cu toate acestea, este imposibilă o ridicare a tuturor restricțiilor. România nu a atins vârful pandemiei, iar pericolul unui alt val de îmbolnăviri nu a dispărut.

„N-ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate obținute greu? Sunt foarte conștient că oamenilor le-a fost greu să stea acasă, să-și reducă viața într-un fel total neașteptat. Personalului medical i-a fost extrem de greu si îi este în continuare. Dar împreună am obținut aceste rezultate. Repet: pericolul nu a trecut! 15 mai, nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunoscut-o. Experții ne spun că nici nu știm când vom reveni la o viață normală, așa cum o sțiam.”, a declarat președintele.

Președintele a declarat că măsurile vor fi ridicate treptat și multe dintre ele vor rămâne în continuare valabile. Se vor urmări în tot acest timp statisticile, iar măsurile vor putea varia din două în două săptămâni. Dacă rezultatele din următoarea perioadă nu vor fi unele pozitive, ne vom putea întoarce la starea de urgență.

Măsurile stabilite

Astfel, încă vor fi interzise adunările cu mai mult de 3 persoane. De altfel, marile evenimente, festivaluri vor fi anulate, pentru că riscul de îmbolnăvire ar fi mare și nu putem risca să avem un număr mare de persoane în același loc. Competițiile sportive ar putea fi reluate, însă fără spectatori.

Deplasarea va fi restricționată. Cei care vor călători în afara localității din care provin vor trebui să aibă un motiv bine întemeiat. De asemenea, în majoritatea instituțiilor va fi monitorizată starea de sănătate a oamenilor. Le va fi luată temperatura.

Restaurantele, cafenelele și mall-urile nu vor fi deschise din data de 15 mai.

Măștile vor deveni obligatorii pentru români din 15 mai, în spațiile publice închise și mijloacele de transport în comun. Autoritățile s-au gândit și la unele situații speciale. Astfel, președintele a anunțat că Guvernul va căuta soluţii pentru ca persoanele cu venituri reduse să poată beneficia de măşti în mod gratuit.

Activitatea școlară se va desfășura în continuare în mediul online. Elevii care nu au acces la internet sau mijloace utilizate pentru a participa la cursuri, vor intra în atenția Ministerului Învățământului, care va lua măsuri.

Examenele naționale și bacalaureatul vor fi susținute la datele deja stabilite. Elevii din anii terminali vor putea beneficia de pregătire alături de cadrele didactice din 2 iunie. Participarea la pregătire este opțională.

 

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

2 Comments

2 Comments

  1. Patrick

    2020-04-29T14:43:19+03:00 at 14:43

    Sigur , o sa se deplaseze cu motiv foarte intemeiat o sa plece din tara !
    Propun „Starea de Incapacitate si Panica ” incepand cu 15 mai.
    Romania a devenit un Penitenciar rezultatul acestui lucru o sa se vada la alegeri bineinteles.

  2. Nelutu

    2020-04-29T09:40:15+03:00 at 9:40

    Iohanis si clica lui de demagogi trebuiesc izolati grabnic!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top