Connect with us
24 ianuarie 2021 - Ziua Unirii Principatelor. Ce se întâmplă astăzi în Iași, Alba Iulia și București

Știri

24 ianuarie 2021 – Ziua Unirii Principatelor. Ce se întâmplă astăzi în Iași, Alba Iulia și București

Pe 24 ianuarie 2021 sărbătorim Ziua Unirii Pincipatelor Române, sau Mica Unire. Este ziua în care, în 1859, colonelul moldovean Alexandru loan Cuza a fost ales domnitorul Țării Româneşti, devenind primul lider al Principatelor Unite și, după câțiva ani, al statului unitar România.

24 ianuarie 2021 – Ziua Unirii Principatelor sau Mica Unire

Pe 14 ianuarie 2021, românii sărbătoresc Mica Unire sau Ziua Unirii Principatelor. Este zi de sărbătoare națională care a fost decretată liberă prin lege. În acest an 24 ianuarie pică în zi nelucrătoare.

Ce semnificație are această zi pentru poporul român.

Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

24 ianuarie – ziua Unirii Principatelor Române

În fiecare an, ziua de 24 ianuarie este marcată atât pe plan local, în orașele țării, cât și la nivel central, printr-o serie de manifestări culturale, menite să reamintească tuturor ce s-a întâmplat pe 24 ianuarie 1859. Conform tradiției, românii ies în centrul orașului și pornesc o horă intitulată sugestiv – hora unirii.

Mica Unire sărbătorită în pandemie

În 2021, Mica Unire sau Unirea Principatelor este sărbătorită în pandemie. Nu numai că vor fi organizate mai puține evenimente, dar vor fi foarte restrânse spre deosebire de alți ani.

De exemplu, la Alba Iulia vor avea loc manifestări la care vor participa oficialități ai instituțiilor din județ, ai Arhiepiscopiei Ortodoxe Române, precum și unități militare. La 9.30 se va cânta Imnul Național al României, după care va avea loc un scurt moment tematic.

În București, Mica Unire este celebrată la Muzeul Național de Istorie, prin intermediul unei expoziții intitulate Stemele Principatelor Unite. Tot în Capitală are loc Festivalul 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române, care va fi organizat la Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului.

La Iași, Unirea Principatelor Române va fi sărbătorită începând cu ora 11.30, prin depunerea unor coroane de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii.

Apoi va avea loc intonarea Imnului Național al României, dar și o slujbă de pomenire oficiată la Biserica Trei Ierarhi, de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top