Connect with us
24 ianuarie: Mesajele președintelui Klaus Iohannis și al premierului Florin Cîțu: “Reformele care au urmat au pus bazele unui proces ireversibil”

Știri

24 ianuarie: Mesajele președintelui Klaus Iohannis și al premierului Florin Cîțu: “Reformele care au urmat au pus bazele unui proces ireversibil”

24 ianuarie este Ziua Unirii Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire. Cu această ocazie, președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu au transmis câte un mesaj românilor și au făcut o retrospectivă a trecutului poporului român.

Mesajul lui Klaus Iohannis pentru 24 ianuarie

În discursul său de Ziua Unirii Principatelor Române, șeful statului a făcut o legătură între evenimentul de la 1859 și continuare modernizării din România de astăzi. Klaus Iohannis a vorbit despre rolul extrem de important pe care l-a avut domnitorul Alexandru Ioan Cuza pentru nașterea României moderne.

„Aducem astăzi un omagiu triumfului idealului Unirii Principatelor Române din 1859. Într-o simbioză politică şi socială cu adevărat istorică, poporul şi elitele vremii şi-au impus ţelul în interiorul şi în afara graniţelor: unitatea românilor din cele doua Principate, Moldova şi Ţara Românească”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele României a declarat că reformele care au urmat după anul 1859 au pus bazele unui proces ireversibil de sincronizare și armonizare a spațiului politic și social românesc cu cel european.

„Printr-o inovație politică și juridică greu de imaginat în climatul european de atunci, unioniștii generației pașoptiste au înfruntat forțele potrivnice și au realizat primul pas important în făurirea României moderne. Reformele care au urmat au pus bazele unui proces ireversibil de sincronizare și armonizare a spațiului politic și social românesc cu cel european. În doar câțiva ani de mandat, Alexandru Ioan Cuza a edificat osatura instituțională, administrativă și juridică a statului român modern prin adoptarea unui nou Cod Civil și prin impunerea împărțirii atribuțiilor administrative la nivel central și local, fiind, totodată, și inițiatorul unor ample reforme agrare și fiscale, precum și al unui pachet de legi dedicat învățământului românesc.”

Iohannis a precizat că România are un nou rol istoric, iar parcursul de acum se leagă indisolubil de apartenenţa la Uniunea Europeană şi la NATO.

La final, președintele a declarat că indiferent de obstacole, atât timp cât ne dorim cu toţii o Românie mai bună, vom putea să ne atingem ţelul dacă rămânem uniţi şi avem ca deziderat binele întregii naţiuni.

Premierul Florin Cîțu – mesaj pentru români de Mica Unire

Florin Cîțu – premierul României a transmis pe Facebook un mesaj românilor cu ocazia sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor. Au trecut 162 de ani de la crearea statului român modern, o dată cu Unirea Principatelor Române care a avut loc sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

„Uniţi am obţinut garanţia parcursului euro-atlantic pe care România îl are de mai bine de un deceniu şi jumătate. Uniţi am demonstrat că putem opri grave derapaje, putem salva democraţia, atunci când o putere ilegitimă şi opresivă a acţionat împotriva propriului popor. Tot uniţi vom reuşi să protejăm sănătatea noastră, a tuturor, şi să redresăm economia după pandemie. La mulţi ani tuturor românilor!”, a scris Florin Cîţu, duminică, pe pagina sa de Facebook.

24 ianuarie este o zi cu mare însemnătate pentru români, o zi în care, în alți ani, aveau loc manifestări în marile orașe ale țării. Românii se prindeau în hora Unirii și sărbătoreau prin cântec și voie bună. Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, manifestările sunt puține, restrânse și nu implică interacțiune.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top